Financieel/Geld
617413619
Geld

’Makelaar vangt bonus bij overbieden’

Hilversum (ANP/DFT) - Makelaars krijgen vaak een bonus bij de verkoop van een huis. Die bonus krijgen ze over het bedrag dat overboden wordt. Huizen zouden daarom bewust onder de taxatiewaarde worden aangeboden, stelt tv-programma Radar.

„Hierdoor slepen ze er een maximale bonus uit naast de courtage die ze al vragen”, aldus het consumentenprogramma.

Radar ging undercover bij elf makelaars in Arnhem, Den Bosch, Den Haag, Haarlem en Utrecht en ontdekte ook dat makelaars elkaar huizen toespelen via een gezamenlijke WhatsApp-groep en onderling onderhandelen over biedingen.

Een makelaar zegt tegen het programma: „Dan krijgen ze gewoon 1% over de totale koopsom en nog eens 10% over datgene wat boven de vraagprijs zit.”

Ook komen woningen in een onderlinge database te staan, voordat ze op huizenwebsite Funda worden gezet. Volgens Radar hebben de makelaars hierdoor een „grote voorsprong” op de consument en zetten ze daarmee huizenkopers zonder makelaar buitenspel.

Bijna alle makelaars die Radar onderzocht zijn lid van brancheorganisatie NVM. De NVM wilde vrijdag nog niet specifiek op stellingen van Radar in gaan. „Wij kunnen dit undercover onderzoek nog niet beoordelen omdat wij naast enkele uitgelichte quotes niet de inhoud en de context van de hele gesprekken kennen”, aldus een woordvoerder.

Wat betreft bonusafspraken, zegt de NVM dat deze al lang voorkomen, meestal op verzoek van de klant „Dit is een normaal verschijnsel in de markt. Sinds de vaste tarieven voor makelaars zijn vrijgegeven, zijn partijen vrij met om met hun makelaar af te spreken om een vast tarief te betalen, een percentage van de koopsom of iets anders zoals een prestatietarief. Elke vorm van misbruik hiervan is vanzelfsprekend onacceptabel.”

De NVM herhaalde zijn pleidooi voor de herinvoering van de beschermde titel van makelaar. „Daarmee is beter gedrag en handhaving voor de complete branche gewaarborgd en kunnen de cowboys uit het zadel worden geworpen. Want een beschermde titel met waarborgen kun je tenslotte verliezen.”