Nieuws/Financieel
62214062
Financieel

Tencent steekt $240 miljoen in vliegende taxi

Afbeelding van de vliegende taxi die in 2025 in bedrijf moet zijn

Afbeelding van de vliegende taxi die in 2025 in bedrijf moet zijn

Amsterdam - De startup Lilium, ontwikkelaar van vliegende taxi’s, heeft ondanks het sombere financiële sentiment $240 miljoen aan investeringskapitaal opgehaald.

Afbeelding van de vliegende taxi die in 2025 in bedrijf moet zijn

Afbeelding van de vliegende taxi die in 2025 in bedrijf moet zijn

Lilium produceert een vliegende auto, de eerste versie is geschikt voor vijf personen, waar taxibedrijven en helikopter- en privéjetbedrijven oren naar zouden hebben. Het vliegtuigje, aangedreven door een grote batterij, behaalt een snelheid van driehonderd kilometer per uur en zou e en bereik van driehonderd kilometer kunnen halen. Het vliegtuig start en landt verticaal.

Maandag ging het investeringsvehikel Tencent akkoord met een nieuwe financiering, het leidt een groep investeerders die geld steken in het bedrijf uit München. Tencent is het vierde internetbedrijf ter wereld met 1,1 miljard gebruikers van zijn WeChat- en Weixin-diensten, en behaalde vorig jaar dankzij een 21% stijging $54 miljard omzet bij $16,4 miljard operationeel resultaat.

Voor de Lilium-jet is nu in totaal $340 miljoen beschikbaar, claimt het bedrijf. Tencent stortte bij de beste kapitaalronde $90 miljoen.

Geslaagde test

Eind vorig jaar was onzekerheid ontstaan of dergelijke vernieuwing de coronacrisis zou kunnen doorstaan. Met het kapitaal moet de serieproductie, met een betere batterij, vanaf 2025 beginnen. Lilium begint met regionale diensten Duitsland, en wil daarna uitbreiden binnen Europa.

Bij een brand gingen eerder twee prototypen verloren. In 2017 werden op de Duitse luchthaven Mindelsheim-Mattsies proefvluchten gedaan, mei 2019 volgde een geslaagde vlucht.

Directeur Daniel Wiegand van Lilium meldde maandag de contracten met leveranciers tot en met 2025 te hebben verlengd om daar werkgelegenheid te behouden.