Nieuws/Financieel
631939007
Financieel

Corbyn wil nieuw referendum Brexit, winst pond verdampt

Het pond gaat omhoog.

Het pond gaat omhoog.

Amsterdam - Het nieuws dat de Europese Unie en Groot-Brittannië een voorlopig akkoord hebben bereikt over de Brexit, deed het Britse pond even stijgen. Maar toen de Britse oppositieleider Corbyn aankondigde dat hij een referendum wil over het onderhandelingsresultaat, ging de winst van 0,4% ten opzichte van de euro in rook op.

Het pond gaat omhoog.

Het pond gaat omhoog.

Ten opzichte van de dollar staat het pond nog wel hoger.

Volgens de Britse premier Johnson krijgt Groot-Britannië ’de controle terug’ door het akkoord dat hij met Europese Commissievoorzitter Juncker heeft gesloten. Ook Juncker is tevreden: „Waar een wil is, is een weg. Deze deal is eerlijk voor beide partijen.” Na deze Brusselse horde volgt echter nog wel de strijd in eigen land: het parlement in Londen moet de deal ook goedkeuren. Dat lijkt onmogelijk nu de oppositie een nieuw Brexit-referendum wil. De kans op een nieuwe impasse in het lagerhuis, en daarmee uitstel van de Brexit of zelfs een harde Brexit, neemt daardoor toe.

Het pond is al meer dan een week bezig aan een opmars, gestuwd door geruchten dat Brussel en Londen een akkoord naderden – een akkoord dat er nu dus is. Vergeleken met de koers voor het Brexit-referendum in 2016 is het verschil er niettemin wel degelijk: voordat de Britten voor een vertrek uit de EU stemden, stond het pond boven de €1,20.

Analisten van ING denken dat goedkeuring door het lagerhuis de grootste horde is die het akkoord nu moet nemen. Het risico op een verdere terugval van de munt is groot, aldus de bank.

Winst voor aandelen

Ook aandelenbeleggers reageerden positief. De Britse FTSE 100 schoot naar een plus van 0,7%. De AEX wist een klein verlies in een plus van 0,4% om te buigen.