Nieuws/Financieel
633153113
Financieel

AEX gaat somber turbulente week uit

De AEX werd vrijdag weer teruggeworpen na het sterke koersherstel van een dag eerder. De politieke onrust in Italië gaf beleggers de aanzet om vooral afscheid te nemen van financiële waarden. ArcelorMittal kreeg het nog zwaarder te verduren. Verder zorgde de voortslepende handelsvete tussen Amerika en China voor flinke terughoudendheid.

De AEX-index eindigde op de laatste handelsdag van de roerige beursweek 1,2% lager bij een stand van 542,22 punten. Op weekbasis viel de hoofdgraadmeter per saldo 2,1% terug. De AMX koerste 1,7% lager bij 808,89 punten.

De DAX in Duitsland verloor 1,2%. De CAC-40 zakte 1,3%.

Na de krachtige opleving bij de koersen van een dag eerder geholpen door de meevallende gang van zaken bij de Chinese export speelde vooral de politieke crisis in Italië vrijdag het sentiment parten. „Italië was naar de achtergrond verdrongen, maar zorgt nu weer voor hoofdpijn op de aandelenmarkten,” stelt Stan Westerterp, vermogenbeheerder bij JNVB.

Ondanks de sterk toegenomen turbulentie deze week verwacht Westerterp dat geleidelijk de rust weer zal terugkeren op de aandelenmarkten. „De fundamentele factoren zijn nog steeds goed gelet op het overwegend meevallende cijferseizoen en de opwaarts bijgestelde vooruitzichten bij een aantal bedrijven. Daarnaast hebben China en Amerika er allebei geen belang bij om het handelsconflict verder te laten escaleren.”

Stefan Koopman, macro-econoom bij Rabobank, houdt er rekening mee dat de spanningen tussen Amerika en China verder gaan toenemen. „Het is maar de vraag of nieuwe handelsgesprekken als ze al doorgaan nog wat zullen opleveren doordat beide partijen zich diep hebben ingegraven.” De Amerikaanse president Trump liet vanmiddag weten dat Amerika open staat voor gesprekken met Peking, maar dat een deal er voorlopig niet inzit. Ook deed hij nogmaals een oproep dat de Federal Reserve de rente moet gaan verlagen.

Volgens Koopman zullen de Brexit-perikelen eveneens boven de markt blijven hangen. „In ons basisscenario houden we er nog steeds rekening mee dat er een deal komt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, maar het risico op een harde Brexit is wel toegenomen.”

Volgende week zullen de ogen vooral zijn gericht op het cijfer over de economische groei in Duitsland. „De informatie hoe het gesteld is met onder meer de verzwakking van Duitse industrie zal de Europese centrale bank laten meewegen bij de vraag in hoeverre een nieuwe QE-ronde of een renteverlaging nodig is of allebei,” meent Koopman.

Financials geraakt

In de vrijwel geheel roodgekleurde AEX zaten de financials in de achterhoede in navolging van de malaise bij Italiaanse banken. Aegon (-2,4%) en ING (-2,6%) moesten flink terrein prijsgeven. ABN Amro ging gecorrigeerd voor de ex-dividendnotering 0,9% achteruit. UBS gaf een lager koersdoel voor ABN tot €16,50, komend van €19,90. Volgens Westerterp blijven de financiële waarden ook last houden van de wegzakkende rentestanden.

De cylische staalmaker ArcelorMittal droeg bij de hoofdfondsen de rode lantaarn met een aderlating van 7,3% in reactie op de aanhoudende neergang van de metaalprijzen.

ASML keek aan tegen een verlies van 2,2%. De chipmachinefabrikant had last van de opgelaaide stress in de technologiebedrijf over het zakendoen met het Chinese Huawei.

Ahold Delhaize liet gecorrigeerd voor de ex-dividendnotering 1,3% liggen. De voorgaande dag zat het aandel nog stevig in de lift vanwege sterke Amerikaanse supermarktverkopen en op het bericht dat een overname van keten Kroger in de VS logisch zou zijn. Kepler Chevreux gaf een kleine koersdoelverlaging. Zwaargewicht Shell verloor 0,7% beurswaarde.

DSM hield als enige hoofdfondsen de voeten de nipt droog en won 0,2%.

Market maker Flow Traders profiteert normaliter van volatiliteit, maar zakte rond de lunch 0,9%. KBC Securities voorziet echter goede marktomstandigheden.

SBM Offshore deed een flinke stap terug met een verlies van 4,2% na de koerssprong van de voorgaande dag vanwege goed ontvangen resulaten. Altice Europa zag de krachtige opmars ten einde komen en verloor 5,9%.

TomTom daarentegen had de wind in de rug met een koerswinst van 0,7%.

Meer financieel nieuws in je mail? Meld je hier aan.