Nieuws/Financieel
633377056
Financieel

AEX sluit sterk 2019 met 28% winst af

Amsterdam - De AEX eindigde op de laatste handelsdag van 2019 met klein verlies, over heel het jaar bleef ruim 28% rendement staan. Galapagos (+143%) won hier over het jaar bezien het meest. Relx ging dinsdag aan kop van de AEX bij de slotbel. De markt zocht naar signalen van bevestiging van een handelsovereenkomst tussen de VS en China. Core Laboratories ging bij de kleine fondsen vol in de uitverkoop,

De AEX-index sloot op 31 december rond 14:05 uur 0,2% lager bij 604,58 punten. De AMX eindigde licht in het rood bij 910,47 punten.

De CAC-40 en de FTSE 100 eindigden eveneens in het rood. De beurzen in Frankfurt, Zurich en Milaan waren al gesloten voor het jaar.

„De markt kende kleine uitslagen, in veel koersen gebeurt niets van belang. Soms zien beleggers nog wel even hun kans schoon om een buitenkansje te pakken”, aldus handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN Amro. „Maar tot grote uitslagen leidt dat vrijwel nergens.”

Wall Street sloot in dunne handel maandagavond met verlies. De Dow Jones raakte 0,6% kwijt. Futures voor opening van de beurzen om15.30 uur staan op klein verlies.

In Azië namen beleggers voornamelijk winsten, beurzen sloten lager. De Japanse Nikkei bleef dicht. Smartphonemaker Huawei meldde, ondanks Amerikaanse sancties, een fors stijgende omzet. Zijn ceo gaf wel een omzetwaarschuwing af.

De Chinese industrie stabiliseerde. De index voor die bedrijvigheid kwam uit op 50,2, gelijk aan een maand eerder. Een stand boven 50 betekent nog groei. Economen gingen gemiddeld uit van 50,1.

De dollar zakte voor de vierde dag op rij tegen de euro. Met uitzicht op een handelsdeal is er volgens IG minder behoefte aan de veilig geachte Amerikaanse munt. Goud staat volgens ABN Amro voor een flinke correctie, waarop het edelmetaal in 2020 verder kan stijgen.

Kleine uitslagen

Bij de hoofdfondsen hield Relx dankzij 0,5% koerswinst de koppositie bij de slotbel. Daarachter ging ook Aalberts Industries (+0,5%) en ASML (+0,3%) omhoog.

Ahold Delhailze voerde dankzij 1,4% koersverlies de lijst met negatieve uitslagen aan. Prosus verloor 1%, net als NN Group.

Bij de hoofdfondsen reageerde het aandeel Philips nauwelijks (-0,1%) op het bericht van een kartelboete in Turkije. Philips bevestigt de boete. Evenmin maakte het artikel in de Wall Street Journal indruk bij beleggers dat het medisch technologiebedrijf meer last heeft gehad van industriële spionage door China dan aanvankelijk werd aangenomen. Philips stelt dat er geen patiëntgegevens zijn verkregen.

In de Midkap ging Fugro met 1,5% winst aan de leiding voor Flow Traders (+1,5%) en Altice (+0,6%).

Core Laboratories (-19%), dienstverlener aan de olie- en gasindustrie, heeft zijn winst- en omzetverwachting voor het vierde kwartaal verlaagd en snijdt in zijn dividenduitkeringen. Het wijst op een zwakkere markt.