Nieuws/Financieel
633746711
Financieel

Op de beursvloer

AEX beleeft beroerde beursdag bij weekstart

De AEX is maandag tegen forse averij aangelopen met een achteruitgang tot net boven de grens van 720 punten na een golf aan verkooporders. Beleggers zoeken massaal de uitgang op door de groeiende zorgen over de deltavariant en de vrees voor een afzwakking van het economisch herstel. De scherpe afkoeling van de olieprijzen bracht ook onrust teweeg.

De AEX-index eindigt met een duikeling van 2,1% naar 721,09 punten na eerder nog ruim onder deze grens te zijn gedoken. De hoofdgraadmeter beleeft daarmee de slechtste beursdag van dit jaar. De beursgraadmeter zette vorige week woensdag nog een record neer bij een stand van 747,35 punten. De AMX staat ook stevig onder druk met een smak van 2,2% naar 1011,5 punten.

De koersenborden in Londen, Parijs en Frankfurt kleuren eveneens dieprood.

„De koersen gaan vandaag over een breed front omlaag”, constateert vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge). De stemming op de financiële markten wordt onder meer gedrukt door groeiende zorgen over de deltavariant van het coronavirus. „Het virus zal wat langer bij ons zijn dan we begin dit jaar hadden verwacht. Maar het gaat niet zo’n impact hebben als vorig jaar”, zegt Van Schie.

Ook de fors lagere olieprijzen zetten de koersen onder druk met een dip van bijna 6% voor de Brent. De OPEC en bondgenoten als Rusland en Kazachstan kwamen zondag overeen de olieproductie vanaf augustus met 400.000 vaten per dag te verhogen.

De recente tegenvallende macrocijfers spelen eveneens een rol bij het sombere sentiment, benadrukt Corné van Zeijl, analist bij Actiam. „Zo was de daling bij het consumentenvertrouwen in de VS opvallend te noemen. In het grote optimisme onder beleggers kan dan snel een deukje komen.”

’Sentiment te optimistisch’

Van Schie vindt het sentiment op de beurzen trouwens al langer te optimistisch en is daarom sinds begin deze maand onderwogen op aandelen. Dat is voor het eerst sinds maart 2020. De vermogensbeheerder heeft zijn positie in vastgoedfondsen en Aziatische bedrijfsobligaties wel uitgebreid.

Beleggers op Beursplein 5 zijn deze week tevens gericht op de kwartaalcijfers van ASML, Unilever, AkzoNobel en Signify. Daarnaast geeft de ECB op donderdag een inkijkje in het monetaire beleid. Onlangs wijzigde de centrale bank haar inflatiedoelstelling van ’net geen 2%’ naar 2%. De vraag is nu of de ECB met die wijziging nog langer geneigd is de rentes laag te houden en obligaties op te kopen. Vermogensbeheerder Van Schie (Valuedge) verwacht niet dat de ECB donderdag beleggers kan trakteren op een positieve verrassing.

In de vrijwel volledig rode AEX krijgt vooral winkelvastgoedfonds Unibail het zwaar te verduren met een aderlating van 7,3%. Staalgigant ArcelorMittal kachelt 3,5% achteruit.

De AEX gaat ook gebukt onder zwaargewicht Royal Dutch Shell (-4,9%) na een forse correctie bij de olieprijzen. Bankconcern ING zakt eveneens hard weg met een verzwakking van 3,6% .

Verder loopt chiptoeleverancier ASMI tegen stevige averij op. De koers krijgt een tik van 2,9%

Just Eat Takeaway is een positieve uitzondering met een plus van 2,6%.

Bodemonderzoeker Fugro (-7,1%) gaat hard onderuit in de AMX in reactie op de flink lagere olieprijzen.

Op de lokale markt gaat Pershing Square 4,9% onderuit. Miljardair Bill Ackman laat weten dat zijn investeringsfonds Pershing Square Tontine Holdings afziet van de aankoop van een belang van 10% in Universal Music, het muzieklabel van popsterren als Lady Gaga, Taylor Swift en Billie Eilish. Volgens Ackman kwam Pershing Square er niet uit na discussies met de Amerikaanse toezichthouder SEC. Hij probeert de komende maanden een andere constructie te vinden om de transactie alsnog door te laten gaan.

VAM Investments liet weten ruim €200 miljoen te hebben opgehaald bij de beursgang op het Damrak en Energy Transition Partners haalde €175 miljoen op. De twee investeringsfondsen zijn zogeheten special purpose acquisition company’s oftewel ’spacs’. Dat zijn fondsen die speciaal zijn opgezet om te investeren in andere bedrijven of overnames te doen. De markt voor deze fondsen is de afgelopen tijd sterk gegroeid. Dit jaar kregen al tien spacs een notering in Amsterdam.

Gratis iedere ochtend meer relevant financieel nieuws in je mailbox? Meld je hier aan.