Nieuws/Financieel
638072039
Financieel

Ondernemers willen ook steun overheid bij ontslagvergoeding

Amsterdam - Een breed ondernemersoffensief wil dat de overheid ook de kosten voor ontslag gaat vergoeden. MKB-Nederland zegt in gesprek te zijn met het ministerie over een breder plan voor onder andere de transitievergoeding voor sectoren in nood.

Ook de horeca, retail en ondernemersorganisatie ONL bevestigen dat de wens op tafel ligt om de transitievergoeding te compenseren.

Aanpassingen aan de anderhalvemetereconomie leiden her en der tot reorganisaties, waarbij ondernemers vrezen alsnog over de kop te gaan door hoge ontslagvergoedingen.

"Door reserves heen"

„Horecaondernemers zijn door hun reserves heen”, zegt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland. „We mogen straks weer open, maar met restricties. Als je maar 30% van de omzet draait, heb je veel minder personeel nodig. Maar de transitievergoeding nekt ons. Daarom vragen wij het kabinet die ook te vergoeden. Anders volgt een extra golf aan faillissementen.”

De steunpakketten leiden intussen tot een snel oplopende staatsschuld. Experts menen echter dat een volgend kabinet niet moet bezuinigen of belastingen verhogen.

„Bij de vorige crisis wilden we het beste jongetje van de klas zijn en heeft Nederland onmiddellijk na de crisis zwaar bezuinigd en lasten verhoogd. Dat moeten we nu in ieder geval voorkomen”, aldus Coen Teulings, oud-directeur van het Centraal Planbureau.

De onderhandelingen over een nieuw pensioenakkoord naderen hun ontknoping. De spanningen tussen werkgevers, vakbonden en het kabinet zijn echter opgelopen nu ondernemers geen ontslagboete meer hoeven te betalen bij gebruik van het tweede steunpakket. Toch blijft Tuur Elzinga, hoofdonderhandelaar van de FNV, goede hoop houden, laat hij in de podcast Kwestie van Centen weten. En hij heeft een positieve boodschap tijdens het gesprek met Martin Visser en Herman Stam.