Nieuws/Financieel
641505539
Financieel

AEX sluit toch met verlies

Beleggers in de AEX-index boeken, na een winstreeks gedurende de dag, maandag op het Damrak nipt verlies. Zorgen over de confrontatie die Trump met China zoekt duwen de winstreeks uit het lood. Resultaten van het vaccin van AstraZeneca vallen beleggers bovendien wat tegen. Techaandelen verliezen. Snellaadbedrijf Fasted sluit 30% hoger. Bouwer BAM staat 21,7% in de plus.

De AEX-index eindigt met welgeteld 0,04% verlies op 601,37 punten.

De beursgraadmeter bereikte vanochtend bij een stand van 607,3 punten het hoogste punt sinds de coronacrash in maart.

De AMX eindigt wel 1,1% in de plus op 889,01 punten.

De koersenborden in Londen (-0,1%), Parijs (+0,2%) en Frankfurt (+0,2%) kleuren bij het handelsslot gemengd.

De Amerikaanse techbeurs Nasdaq koerste bij het slot van Amsterdam met 0,5% verlies, de Dow Jones en de S&P500 bleven in het groen.

De Amerikaanse inkoopmanagerscijfers voor de diensten (57,7 versus 55 punten verwachting) en industrie (56,7 versus 53 verwachting) presteerden sterk.

De euro zakt van een plus van 0,4% naar -0,3% bij $1,18. Voor Brent-olie betalen kopers 1,9% meer: $45,85 per vat. Bitcoin behoudt vaart bij $18.600 per stuk.

Goed vaccinatienieuws

Na de farmaceuten Pfizer en Moderna meldde ook branchegenoot AstraZeneca over een effectief coronavaccin te beschikken. Nederland heeft miljoenen doses van dit vaccin besteld.

In het laatste halfuur van de handel zorgde vrees voor nieuwe acties van president Trump tegenover China voor een plotse teruggang. Tech-aandelen verloren terrein.

,,De markt had vooral oog voor het vaccinatienieuws. Ondanks de verzwakte inkoopmanagerscijfers in de eurozone en ondanks de stijgende euro, wat slecht is voor onze export”, zegt strateeg Simon Wiersma van ING.

,,Beleggers durfden zelfs nog weer verder vooruit te kijken. Ze pikten fondsen die zijn achtergebleven afgelopen weken en het straks beter moeten doen. Terwijl er zoveel obstakels zijn nog. Neem Brexit en bijvoorbeeld dat Polen en Hongarije een Europees herstelfondsuitkering blokkeren. We zijn er nog lang niet.”

Groot-Brittannië gaat mogelijk deze week al goedkeuring verlenen aan het vaccin dat farmaciebedrijven Pfizer en BioNTech hebben ontwikkeld. Dat zou sneller zijn dan de Verenigde Staten, waar de datum van 10 december wordt genoemd als dag waarop het toelatingsbesluit valt.

Groei VS zet door

De VS vertoonde groei. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse markt van Markit steeg van 56,3 in oktober naar 57,9 deze maand. De index voor de dienstensector ging van 56,9 naar 57,7 en die voor de industrie steeg van 53,4 naar 56,7 punten.

Het Britse pond won 0,3% tot €1,2475. Aan het Brexitfront liet de Britse minister Sunak (Financiën) weten optimistisch te zijn dat een handelsakkoord wordt bereikt tussen het VK en de Europese Unie.

,,Vooral de VS kan een obstakel worden”, waarschuwt strateeg Luc Aben van Van Lanschot. Tegenvallende detailhandelsverkopen over oktober toonden al de impact van het opgelopen aantal Amerikaanse besmettingen.

Gegevens over bijvoorbeeld restaurantbezoek en hotelovernachtingen tonen ook „afnemend economisch momentum”, aldus de econoom. Terwijl het aantal werkloosheidsuitkeringen stijgt, kan politieke onenigheid in Washington over het noodprogramma voor kredietverlening daarom negatieve gevolgen krijgen voor de grootste economie.

Winkelvastgoedfonds Unibail eindigde bovenin met 5,2% winst.

Beurszwaargewicht Royal Dutch Shell werd 4,6% duurder. De oliegigant was gewild dankzij de hogere prijs van het ’zwarte goud’.

ABN Amro werd voor 4,3% koerswinst opgepikt. ING steeg 2,4%.

Financials stegen op overnamenieuws van het Franse Credit Agricole, dat een bod deed op de Italiaanse bank Credito Valtellinese uit Lombardije.

Staalfabrikant ArcelorMittal pluste 3,4%.

Prosus won 0,5% na de publicatie van cijfers. De techinvesteerder wist de winst in de afgelopen zes maanden flink op te schroeven. Het kondigt een aandelen inkoopprogramma van $5 miljard aan.

Goldman Sachs noemde de Prosus-resultaten beter dan verwacht. Investec verlaagde zijn advies, van kopen naar houden, bij een koersdoel van €98.

Bij de verliezers stond Just Eat Takeaway met -3,1% onderin. Chemicaliëndistributeur IMCD raakte 2,8% kwijt.

KPN vergrootte zijn verlies laat tot -2,7%. Het telecomconcern komt dinsdag met een update van de strategie. KPN maakt dan vrijwel zeker bekend dat nog eens honderdduizenden huizen in Nederland worden aangesloten op zijn glasvezelnetwerk.

BAM winnaar Midkap

In de AMX eindigde de koers van BAM 21,3% hoger. De bouwer en pensioenuitvoerder PGGM breiden hun samenwerking op het gebied van publiek-private projecten uit. De deal leidt voor BAM tot een toename van het eigen vermogen met circa €125 miljoen, inclusief een herwaardering van het aangehouden aandelenbelang van BAM naar de marktwaarde.

Degroof Petercam verhoogde het BAM-koersdoel van €1,40 naar €1,70 bij met een onveranderd houden-advies.

Luchtvaartconcern Air France KLM steeg 5,4%. Bodemonderzoeker Fugro mocht 2,7% bijschrijven. Arcadis leefde tot +3,7% op, TKH Group eindigde bij +3,5% slotstand.

Pharming won 0,8%. Juergen Ernst treedt om persoonlijke redenen na ruim elf jaar terug als vicevoorzitter van de raad van commissarissen van het biotechnologiebedrijf. Commissaris Debora Jorn zal Ernst opvolgen.

Bij de smallcaps steeg ICT Group met 12,2%, Alfen werd nog eens 8,8% hoger gezet.

Het lokaal genoteerde Fastned (+29,9%) staat op het punt zijn eerste negen snellaadstations langs de Franse snelwegen te realiseren.

De onderneming won de aanbesteding van de Franse wegbeheerder voor snelwegen en tolwegen APPR, voor de ontwikkeling en de exploitatie van de laadstations. Fastned heeft momenteel 129 snellaadstations in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Retail Estates (-1,5%) liet in een handelsbericht weten dat honderden huurders van het Belgische vastgoedbedrijf hun deuren moesten sluiten door een nieuwe lockdown. Van de 750 panden in België zijn 443 panden getroffen. In Nederland verhuurt de firma bovendien aan enkele horecazaken die gedwongen dicht moesten.

Wil je de DFT Nieuwsbrief iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Meld je hier gratis aan.