Nieuws/Financieel
641552236
Financieel

DNB maant cryptomuntbedrijven tot spoed

AMSTERDAM (ANP) - Bedrijven die diensten aanbieden rond cryptomunten moeten haast maken met hun registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB). Deze partijen vallen binnenkort formeel onder toezicht van DNB, maar de centrale bank wil nu alvast grip krijgen op het aantal partijen en de eerste gesprekken met hen gaan voeren.

Het gaat om ondernemingen die bijvoorbeeld diensten aanbieden voor het wisselen van cryptomunten en gewoon geld of ondernemingen die cryptobewaarportemonnees aanbieden. Vanaf 10 januari 2020 moeten ze geregistreerd zijn bij DNB om zaken te blijven mogen doen. Daarvoor moeten ze kunnen aantonen dat de processen goed zijn ingericht tegen witwassen en terrorismefinanciering en dat het bestuur deze processen goed beheerst. Cryptomuntbedrijven kunnen zich aanmelden via de website van de toezichthouder.

De registratie van cryptomuntbedrijven volgt uit een Europese richtlijn, de zogeheten AMLD5. Het Nederlandse wetsvoorstel daarvan is eind vorig jaar gepresenteerd door het ministerie van Financiën en ligt momenteel ter behandeling in de Tweede Kamer.