Nieuws/Financieel
641880013
Financieel

Wall Street beperkt schade; vreugde deal AT&T en Discovery snel voorbij

De aandelenmarkten in Amerika drongen maandag bij het slot de verliezen terug. AT&T en Discovery kleurden rood na een opgewekte start vanwege het samengaan van de mediaplatforms.

De Dow-Jonesindex eindigt 0,2% lager op 34.326 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalt 0,3 procent tot 4162 punten en techbeurs Nasdaq raakt 0,4% kwijt top 13.379 punten.

Beleggers waren bij de start van de nieuwe week iets minder positief dan eind vorige week toen er fors herstel was. Onder meer minder sterk dan verwachte cijfers over de Chinese winkelverkopen drukten het sentiment. Verder kijken beleggers vooruit naar de publicatie van de Fed-notulen later deze week. Daaruit kan iets meer duidelijk worden over hoe de beleidsmakers van de centrale bank denken over inflatie en een eventuele renteverhoging.

Telecomconcern AT&T neemt weer afscheid van zijn mediadivisie TimeWarner. Die wordt op eigen benen gezet en fuseert met Discovery, het mediaconcern achter tv-zenders als Discovery, TLC, Oprah Winfrey Network en Eurosport. AT&T krijgt 43 miljard dollar van het nieuwe bedrijf en 71 procent van de aandelen daarvan. Die gaat het telecomconcern verdelen onder zijn eigen aandeelhouders. Discovery krijgt 29 procent van het fusiebedrijf in handen. AT&T (-5%) werd aanvankelijk fors hoger gezet, maar zag de winst snel verdampen. Discovery zag een fors hogere opening omslaan naar een min van 5%.

Apple (-0,9%) kondigde aan dat gebruikers van zijn muziekstreamingdienst Apple Music vanaf volgende maand muziek met een hogere kwaliteit kunnen luisteren zonder daarvoor extra te hoeven betalen. Ook Amazon (plus 1,7 procent) roerde zich in die markt door zijn duurste streamingabonnement goedkoper te maken.

Tesla moet 2,2% afstaan. Elon Musk, topman bij de elektrische autofabrikant, twitterde de digitale munt, waar het bedrijf begin dit jaar voor $1,5 miljard is ingestapt, hard omlaag.

Cruisemaatschappij Carnival wist eveneens de aandacht op zich gericht. Het concern wil deze zomer weer cruises gaan aanbieden vanuit havens in Europa en het Caribisch gebied. Beleggers werden niet heel enthousiast. Het aandeel dikt 1,1% aan.

De euro was 1,2147 dollar waard, tegen 1,2132 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 65,75 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 69,09 dollar per vat.