Nieuws/Financieel
643216187
Financieel

’Rutte was te optimistisch’

Minister-president Mark Rutte

Minister-president Mark Rutte

Amsterdam - Premier Rutte heeft zich rijk gerekend met de verwachte loongroei. Zelf gaf het kabinet slechts een heel kleine lastenverlichting en nu de loonstijging tegenvalt, moet de koopkrachtbelofte worden bijgesteld.

Minister-president Mark Rutte

Minister-president Mark Rutte

Dat zeggen economen tegen deze krant. „De koopkrachtvoorspelling moet omlaag”, zegt Rabo-hoofdeconoom Menno Middeldorp. Het Centraal Planbureau (CPB) raamt een gemiddelde koopkrachtstijging van 1,6 procent voor dit jaar. „Dat zal in de loop van het jaar onder de 1 procent uitkomen”, verwacht Middeldorp.

Ook ING-econoom Marieke Blom rekent op een lagere koopkracht dan eerder voorspeld: „De inflatie is hoger dan verwacht, de loonstijging lager.” Morgen komt het CPB met nieuwe prognoses.

Premier Rutte verwijt werkgevers dat zij te weinig cao-loonstijging toezeggen. Maar deskundigen wijzen erop dat de belastingdruk in Nederland al jarenlang stelselmatig stijgt. Leids onderzoek laat zien dat jarenlang de inkomensstijging van de helft van werkend Nederland ’geheel is wegbelast’, aldus hoogleraar Koen Caminada.

Luister ook naar de DFT Podcast: ’Rutte, gooi die belastingen omlaag’