Nieuws/Financieel
64357944
Financieel

Werkloosheid in VS zakt onder 10%

De Amerikaanse werkloosheid is vorige maand gedaald van 10,2% naar 8,4%. Daarmee is de werkloosheid in de VS voor de eerste keer sinds het uitbreken van de coronacrisis onder de 10% gezakt.

Daarmee ligt de werkloosheid inmiddels ook lager dan de 10% van tijdens de financiële crisis. Voordat de coronacrisis afgelopen voorjaar uitbrak, zat slechts 3,5% van de Amerikaanse beroepsbevolking zonder werk.

De werkloosheid loopt terug doordat er in augustus 1,37 miljoen banen zijn bijgekomen in de VS. Analisten hadden vooraf gerekend op een banengroei van 1,35 miljoen. In juli werden er 1,7 miljoen arbeidsplaatsen geschapen.

Het herstel van de werkgelegenheid kent trouwens twee sporen. Het aantal banen in de dienstensector met relatief lage salarissen, zoals in winkels, bezorgdiensten en transport en in distributiecentra, nam snel toe. Bij de beter betaalde banen is nauwelijks iets te merken van een stijging.

Minder WW-aanvragen

Donderdag werd al bekend dat 881.000 Amerikanen vorige week een WW-uitkering hebben aangevraagd. Het was voor de tweede keer sinds het uitbreken van de coronacrisis dat minder dan een miljoen werklozen op weekbasis aanklopten bij de Amerikaanse overheid voor steun. Een nieuwe rekenmethode van het Amerikaanse ministerie van Arbeid zorgde op papier ook voor een lichte daling in het aantal WW-aanvragen.