Nieuws/Financieel
643913861
Financieel

Strengere EU-regels voor overnames en aanbestedingen

Elektrische bussen van VDL

Elektrische bussen van VDL

Amsterdam - Vanaf 2023 moeten bedrijven binnen de EU beter beschermd worden tegen overnames en oneerlijke concurrentie van buiten de EU. Daarover bereikten het Europees Parlement en de lidstaten donderdagavond een akkoord.

Elektrische bussen van VDL

Elektrische bussen van VDL

Dit moet voorkomen dat bedrijven uit bijvoorbeeld China, die veel goedkoper kunnen werken door lage lonen en staatssteun, er met lucratieve aanbestedingen vandoor gaan. Dit gebeurde in 2019, toen VDL orders voor elektrische bussen misliep, ten gunste van een Chinese concurrent.

Voortaan komt er een meldplicht voor grote overnames en aanbestedingen en moet er beter toezicht komen. De meldplicht geldt voor subsidies van meer dan €50 miljoen bij overnames van bedrijven uit de EU die een omzet hebben van boven de €500 miljoen. Daarnaast moeten bedrijven die mee willen dingen bij aanbestedingen van meer dan €250 miljoen ontvangen subsidies melden.

Daarnaast mag de Europese Commissie subsidies onderzoeken, ook als de aanbestedingen en overnames onder de drempelwaardes liggen. Bedrijven die daar niet aan mee willen werken of valse informatie geven, krijgen een boete.

Het akkoord is er gekomen op initiatief van Nederland, onder meer uit onvrede over hoe gemakkelijk het voor met name Chinese bedrijven is om overnames te doen en zo waardevolle kennis en technologie in handen te krijgen. Wat betreft Nederland had het akkoord zelfs verder mogen gaan door ook buitenlandse subsidies op import van goederen aan te pakken.