Nieuws/Financieel
645631736
Financieel

AEX boekt grootste stijging in jaren

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is dinsdag liefst 9% hoger gesloten. Dat is de grootste dagwinst in bijna 12 jaar. De kooplust bij beleggers werd veroorzaakt door de verwachting dat het Amerikaanse Congres met een steunpakket van circa $2000 miljard komt. Op Beursplein 5 schoten de koersen van Altice Europe (+24%), Fugro (+24%), Shell (+23%) en ING (+21%) omhoog.

De AEX-index steeg 9% naar 461,73 punten. De beursgraadmeter vertoonde daarmee een zonnig herstel na vorige week het laagste punt van dit jaar te hebben aangetikt bij een stand van 389,60 punten. Voordat de coronacrisis uitbrak, bereikte de AEX vorige maand nog een jaartop op 632,12 punten.

De AMX klom vandaag 9,6% naar 636,83 punten. De beurzen in Londen (+9,1%), Parijs (+8,4%) en Frankfurt (+11%) vertoonden eveneens een ijzersterk herstel.

’Ergste achter de rug’

Beursstrateeg Richard Abma (OHV Vermogensbeheer) denkt dat beleggers inmiddels het ergste achter de rug hebben. „Ik verwacht dat de AEX snel weer boven de 500 punten staat.” Volgens hem zal dat wel met de nodige pieken en dalen gaan. Maar Europese aandelen waren wel erg goedkoop geworden, benadrukt Abma. „We stonden op niveaus van 2009. Tijdens de financiële crisis verkeerden bedrijven in een slechtere situatie. Zij hebben nu meer cash op de balans. Ook weten we dat het coronavirus ernstig is, maar het zal weer voorbij gaan”, aldus de vermogensstrateeg.

„Het is vandaag een mooie dag. Dit geeft de burger weer moed”, zegt Rabobank-econoom Stefan Koopman over de opverende beurskoersen. Maar hij waarschuwt dat er nog geen bodem onder de beurzen ligt. Volgens hem moet er daarvoor eerst meer bewijs komen dat de bestrijding van het coronavirus werkt in Europa en Noord-Amerika. De ingrepen van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken in de VS, brengen volgens Koopman wel meer stabiliteit op de financiële markten. „Het tekort aan internationaal beschikbare dollars begint af te nemen. Vooral de opkomende markten zullen ervan profiteren.”

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag 8% tot 10% hoger. De Aziatische beurzen lieten vanochtend al stevig herstel zien. De Japanse Nikkei-index boekte met een plus van 7,1% één van de grootste winsten ooit.

Maandag hadden beleggers nog hun bedenkingen of het besluit van de Federal Reserve om ongelimiteerd obligaties op de kopen, wel afdoende zou zijn om een zware recessie in de VS te voorkomen. Maar inmiddels lijken ze hier anders over te denken, vooral omdat het ernaar uitziet dat de Senaat in Washington één dezer dagen alsnog een akkoord bereikt over een steunpakket van mogelijk $2000 miljard.

In de AEX ging Royal Dutch Shell aan kop met een koersexplosie van 22,5%. De olie- en gasmaatschappij profiteerde van de maandag aangekondigde maatregelen, waardoor het dividend voorlopig kan worden gehandhaafd. Ook de stijging van de olieprijzen, voor Europese Brent met 1,1% tot $27,32, bood steun voor de ’Olies’.

De financiële waarden ING (+20,5%), ABN Amro (+15,1%) en ASR (+13,3%) schoten eveneens omhoog. Staalfabrikant ArcelorMittal werd 18,6% hoger verhandeld.

ASMI ging 13,4% vooruit. De chiptoeleverancier maakte deze week zijn debuut in de AEX.

KPN was de enige verliezer onder de hoofdfondsen. Het telecomconcern zakte 2,1%.

In de AMX liep de koers van kabel- en telecomconcern Altice Europe met liefst 24,6% op. Bodemonderzoeker Fugro werd 24,1% hoger gezet door beleggers.

Handelshuis Flow Traders (-2,3%) was de grootste daler bij de middelgrote fondsen. Tankopslagconcern Vopak gaf 1,5% prijs.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.