Nieuws/Financieel
647892183
Financieel

Beleggingsinstellingen hebben antiwitwasbeleid beter op orde

AMSTERDAM (ANP) - Brokers, vermogensbeheerders en andere beleggingsinstellingen hebben hun beleid om witwaspraktijken en andere malafide gedragingen te voorkomen beter voor elkaar. Dat komt naar voren uit een steekproef van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Sinds juli 2018 is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) van kracht. Die wet maakt dat beleggingsclubs en andere ondernemingen procedures en maatregelen moeten hebben ingesteld om risico's op bijvoorbeeld witwaspraktijken te beperken en waar nodig op te treden.

De AFM legde instellingen die eerder aangaven de procedures op orde te hebben langs de meetlat. Van de vijftien onderzochte instellingen moesten er veertien nog hier en daar schaven aan de methoden. Na overleg met de AFM zijn aanpassingen doorgevoerd.

Nederland telt honderden beleggersinstellingen. De bevindingen van dit onderzoek gelden als een soort blauwdruk voor sectorgenoten. De AFM zal met steekproeven alle instellingen bij de les houden.

Omdat de wet nog redelijk nieuw is, krijgen bedrijven die zaken niet op orde hebben nog geen boete. Dit kan volgens de AFM op termijn wel veranderen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo