Nieuws/Financieel
653713906
Financieel

'Wall Street op koers voor hoger begin'

New York - De aandelenbeurzen in New York stevenen woensdag af op een hogere opening, na de duidelijke verliezen een dag eerder toen het sentiment werd gedrukt door handelszorgen. Beleggers op Wall Street trekken zich op aan de politieke ontwikkelingen in Groot-Brittannië, Hongkong en Italië en beter dan verwachte macro-economische cijfers uit China.

Premier Boris Johnson heeft een gevoelige nederlaag geleden in het Lagerhuis. Daar maakten parlementariërs de weg vrij voor een stemming over een voorstel dat moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober zonder deal uit de Europese Unie stapt. Verder trekt het bestuur van Hongkong de voorgestelde omstreden uitleveringswet formeel terug na langdurige protesten en lijkt de politieke crisis in Italië opgelost met de vorming van een nieuwe regeringscoalitie.

Daarnaast kwamen er meevallende cijfers over de dienstensector in China, waardoor de zorgen over de afzwakkende Chinese economie iets werden verlicht.

Beige Book

Wall Street kijkt ook uit naar de publicatie van het zogeheten Beige Book van de Federal Reserve, dat inzage geeft in de staat van de Amerikaanse economie. Beleggers zullen goed kijken naar opmerkingen over de impact van de handelsoorlog met China. Dinsdag bleek nog uit cijfers van onderzoeksbureau ISM dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie vorige maand voor het eerst in drie jaar is gekrompen, mede door tegenwind van de handelsperikelen.

Meerdere Fed-bestuursleden geven toespraken. Hun woorden zullen nauwlettend bestudeerd worden voor aanwijzingen over het rentebeleid van de Amerikaanse koepel van centrale banken. De verwachting is dat de Fed later deze maand de rente verder zal verlagen.

Vooruitblikken

Bij de bedrijven is er aandacht voor onder meer prijsvechter JetBlue Airways in verband met een omzetwaarschuwing. Onder meer de te verwachte gevolgen van de orkaan Dorian op de Bahama's en politieke instabiliteit in Puerto Rico zullen de prestaties drukken.

Vleesverwerker Tyson Foods gaat waarschijnlijk flink lager openen na een winstalarm voor 2019, mede als gevolg van een brand in een slachterij. Koffieketen Starbucks kwam ook met een teleurstellende vooruitblik. Modebedrijf Tapestry, moeder van onder meer tassenmerk Coach, kondigde aan dat topman Victor Luis per direct opstapt.

De Dow-Jonesindex eindigde dinsdag 1,1 procent in de min op 26.118,02 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 2906,27 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent tot 7874,16 punten.