Financieel/Geld
654796355
Geld

Máxima: digitaal geld via centrale banken kan veel voordelen hebben

Koningin Máxima ziet de pluspunten van bijvoorbeeld een digitale euro, maar waarschuwt wel dat digitaal centralebankgeld goed ontworpen moet zijn.

Koningin Máxima ziet de pluspunten van bijvoorbeeld een digitale euro, maar waarschuwt wel dat digitaal centralebankgeld goed ontworpen moet zijn.

WASHINGTON (ANP) - Digitaal centralebankgeld kan een goede manier zijn om financiële diensten voor iedereen in de wereld toegankelijker te maken. Maar dan moet dat digitale geld wel goed zijn ontworpen, heeft koningin Máxima gezegd op een bijeenkomst bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington.

Koningin Máxima ziet de pluspunten van bijvoorbeeld een digitale euro, maar waarschuwt wel dat digitaal centralebankgeld goed ontworpen moet zijn.

Koningin Máxima ziet de pluspunten van bijvoorbeeld een digitale euro, maar waarschuwt wel dat digitaal centralebankgeld goed ontworpen moet zijn.

De koningin was eerder deze week nog op staatsbezoek in Zweden, maar reisde daarna door naar de Amerikaanse hoofdstad vanwege haar werk voor de Verenigde Naties. Ze maakt zich er al langer hard voor dat alle mensen in de wereld bijvoorbeeld een bankrekening kunnen openen en een verzekering of een lening kunnen afsluiten.

De laatste jaren gaan dit soort zaken steeds meer online. Vandaar dat centrale banken, waaronder ook de Europese Centrale Bank (ECB), onderzoek doen of het niet slim is om zelf digitaal geld te gaan uitgeven naast contant geld.

Digitale euro

Met zo’n digitale euro zouden we dan dezelfde betalingen kunnen doen als we nu doen met bijvoorbeeld een pinpas. Maar in de nieuwe situatie zou er bij de betaling geen rol meer weggelegd zijn voor normale, commerciële banken. In plaats daarvan gaat de transactie direct via de centrale bank.

Máxima stelt dat er aan dat digitale geld veel voordelen kunnen zitten, ook voor landen waar de financiële infrastructuur nu nog beperkt is. Zo zou het kunnen helpen om bijvoorbeeld transactiekosten omlaag te brengen. Hoge transactiekosten kunnen voor armere mensen bij traditionele financiële diensten juist een obstakel zijn.

Koningin Máxima tijdens haar toespraak bij het IMF in Washington.

Koningin Máxima tijdens haar toespraak bij het IMF in Washington.

Risico’s

Maar er kleven volgens de koningin ook risico’s aan. Zaken als gegevensbescherming moeten dan wel heel goed in orde zijn en het digitale geld moet ook niet vast komen te zitten in grote digitale portemonnees waardoor het niet uitgeleend kan worden aan kleine ondernemers.

Met haar toespraak leidde Máxima een discussie in over de voor- en nadelen van digitaal geld. Er waren meerdere sprekers. Volgens de koningin is het laatste woord over digitaal geld uiteindelijk nog niet gezegd. In haar ogen is het duidelijk dat er ook nog meer onderzoek nodig is.

’1,4 miljard mensen zonder bankrekening’

In een tweede toespraak in Washington waarschuwde Máxima zaterdag dat ongeveer 1,4 miljard mensen nog steeds geen bankrekening hebben. Daardoor is het voor hen bijna onmogelijk om toegang te krijgen tot de middelen waarmee ze een betere toekomst kunnen opbouwen.

De koningin zet zich als speciale pleitbezorger bij de Verenigde Naties al sinds 2009 in om financiële diensten voor iedereen op de wereld toegankelijk te maken. Volgens Máxima is er al veel progressie geboekt. „In de afgelopen tien jaar heeft een kwart van de volwassen wereldbevolking toegang gekregen tot financiële diensten.”

De groei is voor een groot deel te danken aan de opkomst van digitaal bankieren. „In India en Kenia, Brazilië en Mongolië ontvangen en betalen de kleinste handelaars en kleine boeren met de mobiele telefoon op zak.”

Toch is er nog een lange weg te gaan, want naast de 1,4 miljard mensen zonder rekening zijn er ook nog miljoenen volwassenen met rekeningen die ze eigenlijk niet gebruiken. „Wereldwijd betalen 620 miljoen volwassenen nog steeds contant hun rekeningen, onder wie 60 miljoen in Indonesië, 160 miljoen in India en 30 miljoen in Brazilië”, somde de koningin op.

’Vrouwen buitengesloten’

„Hoewel de genderkloof kleiner is geworden, worden nog steeds driekwart miljard vrouwen buitengesloten”, merkte Máxima verder op. Dat heeft meerdere oorzaken. Zo kunnen vrouwen in bepaalde landen moeilijker een officieel identiteitsbewijs bemachtigen, terwijl dat wel nodig is om een rekening te openen. Ook hebben ze minder vaak een mobiele telefoon.

Máxima benadrukte in haar toespraak dat het ongelooflijk belangrijk is dat overheden zich ervoor inzetten dat er meer mensen een rekening kunnen openen en gebruik kunnen maken van digitale financiële diensten. Daarmee nemen hun kansen op economische en sociale ontwikkeling namelijk toe.

DNB-president Klaas Knot: „Tekenen van aanzienlijk hogere looneisen.”

DNB-president Klaas Knot: „Tekenen van aanzienlijk hogere looneisen.”

Knot: waakzaam voor loon-prijsspiraal

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) sprak ook in Washington. Hij waarschuwde voor het gevaar dat hogere lonen de inflatie extra aanjagen. „We moeten waakzaam zijn voor een loon-prijsspiraal”, benadrukte de centrale bankier.

Knot zei dat in veel eurolanden de loononderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden plaatsvinden in het najaar. „Er zijn tekenen van aanzienlijk hogere looneisen, waarvan sommige al zijn ingewilligd”, merkte hij op. Hoewel incidentele compensatie voor de flink gestegen inflatie „verstandig is om de koopkracht te ondersteunen”, is het niet goed „als hoge loonstijgingen een herhalingsrecept worden”, betoogde Knot.

Economen wijzen al langer op het risico van zo’n loon-prijsspiraal, waarbij mensen meer te besteden krijgen, meer gaan uitgeven en daarmee bedrijven aanzetten om hun prijzen verder op te voeren. Het blijft vooralsnog wel bij waarschuwingen, want het fenomeen lijkt zich nog niet voor te doen.