Nieuws/Financieel
655075849
Financieel

Staalprijzen bezorgen ArcelorMittal hoogste winst sinds 2008

Staalproductie ArcelorMittal geraakt door problemen in China.

Staalproductie ArcelorMittal geraakt door problemen in China.

LUXEMBURG (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal heeft in het derde kwartaal zijn hoogste winst sinds 2008 geboekt. Dat dankte de grootste staalfabrikant in Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika vooral aan de sterk gestegen prijzen voor metaal.

Staalproductie ArcelorMittal geraakt door problemen in China.

Staalproductie ArcelorMittal geraakt door problemen in China.

Vergeleken met de voorgaande drie maanden leverde het bedrijf minder staal af. Dat kwam doordat er minder vraag was van autofabrikanten en er vertragingen waren in het transport.

De nettowinst kwam in het derde kwartaal uit op 4,6 miljard dollar, omgerekend zo’n 4 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar leed ArcelorMittal nog een verlies van 261 miljoen dollar. Topman Aditya Mittal spreekt van een ’zeer sterk jaar’.

Het bedrijfsresultaat van $6,05 miljard komt uit onder de gemiddelde verwachting gepeild door Bloomberg van $6,15 miljard. Volgens zakenbank Jeffries, dat bij een koopadvies en een koersdoel van €40 heeft staan, presteerde ArcelorMittal over het totaal ondanks de wat zwakkere ebitda sterk.

Het aandeel ArcelorMittal noteert bij €28,50 rond 3% winst op Beursplein 5.

Doordat de verkoopprijzen voor staal in een jaar tijd ruim driekwart waren gestegen nam de omzet toe tot 20,3 miljard dollar, tegenover 13,3 miljard dollar in het derde kwartaal van 2020. Afgelopen kwartaal was dat $4 miljard, maar vorig jaar nog $901 miljoen.

"’Topjaar maar zorgen om China ’"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman:

„ArcelorMittal heeft bij het beste kwartaal sinds 2008 nog volop zorgen. De staaluitstroom in Europa daalde met bijna 9% op jaarbasis. Het bijna 20% gestegen bedrijfsresultaat komt uit onder de recent opgeschroefde gemiddelde verwachtingen van analisten. Terwijl in Europa productie terugliep, maar verkopen en operationeel resultaat stegen, is China’s hét probleem van de nieuwe topman Aditya Mittal bij wereldwijd kwakkelende autoproducenten. China’s ingezakte vastgoedsector nekt Arcelors export, terwijl verbetering ongewis is.”

Volg @theobesteman op Twitter.

Ondanks de forse winststijging zijn de prestaties minder dan analisten gepolst door persbureau Bloomberg hadden verwacht. Knelpunten in wereldwijde toeleveringsketens en chiptekorten zorgen er onder andere voor dat grote automerken veel minder wagens kunnen maken. ArcelorMittal wijst er dan ook op dat orders uit deze sector in het voorbije kwartaal vaak werden geannuleerd.

De staalreus heeft zich gecommitteerd aan verlaging van zijn CO2-uitstoot, in de praktijk lopen de kosten van reductie voor een sterk vervuilende sector steeds meer in de papieren.

Ceo Mittal spreekt van positieve vooruitzichten. „De onderliggende vraag naar staal zal naar verwachting blijven verbeteren en blijven de staalprijzen op een hoog niveau, iets wat tot uiting zal komen in de jaarcontracten voor 2022.”

De schuld van ArcelorMittal zakte met $1 miljard tot ruim $8 miljard, en netto tot $3,9 miljard, het laagste punt sinds de fusie in 2006.

Ceo Mittal koopt nog eens voor $1 miljard aan eigen aandelen in.