Financieel/Geld
655785030
Geld

Banken bezorgder over wanbetaling op hypotheken

Amsterdam - Geldverstrekkers lijken meer beducht voor wanbetaling bij hypotheken. Met name de rente op hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie blijft oplopen.

Van Bruggen Adviesgroep constateert in zijn weekoverzicht van de hypotheekrentes dat de stijgingen bij NHG-hypotheken lijken te stabiliseren. Zo bleef de gemiddelde 10-jaarsrente bij NHG-hypotheken ongeveer gelijk op 1,3%. Dat was voor de coronacrisis op zijn laagst circa 1,1%. De stijging daarna werd vooral geweten aan de stijgende rente op de kapitaalmarkt, aangezien overheden nu enorme bedragen moeten lenen om hun begroting te dekken.

De curve van de gemiddelde 10-jaarsrente rente op niet-NHG-hypotheken liep vorige week wel verder op. Die rente bedraagt nu 1,8%. „De risico’s van wanbetaling voor hypotheken zonder NHG nemen voor de geldverstrekkers sneller toe door de coronacrisis”, zo verklaart Van Bruggen die stijging.

De adviesgroep constateerde dat vorige week ongeveer de helft van de geldverstrekkers één of meerdere hypotheekrentewijzigingen doorvoerde. De wijzigingen betroffen meestal maar een paar honderdsten. Naast renteverhogingen waren er ook geldverstrekkers die de hypotheekrente verlaagden. Het ging vaak om een paar specifieke rentevaste periodes, waarbij de meeste wijzigingen betrekking hadden op 20 jaar vast. De verhogingen voerden de boventoon bij 20 jaar vast. Voor 10 en 30 jaar vast waren er veel minder wijzigingen.