Nieuws/Financieel
658832149
Financieel

Dow Jones duikelt duizend punten door coronacrisis

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag tussentijds stevig in het rood. Zorgen om de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus drukten op het beleggerssentiment. De epidemie doet zich steeds meer voelen in de Verenigde Staten. Zo geldt in Californië de noodtoestand wegens de virusuitbraak.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 3,3 procent lager op 26.191 punten. De brede S&P 500 verloor 3,2 procent tot 3029 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,7 procent tot 8772 punten.

In Californië, waar al meer dan vijftig besmettingen zijn, overleed woensdag voor het eerst een coronapatiënt. Cruisebedrijf Carnival ging 14 procent procent onderuit, omdat het sterfgeval in verband wordt gebracht met een van zijn schepen. Concurrenten Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line verloren respectievelijk 16,9 en 13,2 procent.

Ook luchtvaartmaatschappijen kenden een zware dag. De internationale brancheorganisatie IATA waarschuwde voor miljardenschade voor de sector vanwege het virus. Delta Air Lines werd 7,5 procent lager gezet en American Airlines ging ruim 11 procent onderuit.

Kroger verrast

Uitzender Manpower verloor bijna 6 procent. De Britse branchegenoot Page Group meldde de impact te voelen van het nieuwe coronavirus in China, waar veel mensen niet naar hun werk konden.

Supermarktketen Kroger kwam met kwartaalcijfers die beter waren dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Het concern hield verder vast aan zijn vooruitzichten voor dit jaar, ondanks de corona-epidemie. Het aandeel won 8,8 procent.

Xerox daalde 5,6 procent, nadat een hernieuwd overnamebod op HP Inc (min 1 procent) was afgeketst. Het vijandig bod van 35 miljard dollar zou veel te laag zijn. HP zette onlangs een beschermingsconstructie op tegen Xerox.

De euro was 1,209 dollar waard, tegen 1,1216 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,2 procent minder op 46,22 dollar. Brentolie werd 1,6 procent goedkoper op 50,28 dollar per vat.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo