Nieuws/Financieel
661294701
Financieel

Britse pubketen: met open kroegen had Boris Johnson nu geen kater met partygate

WATFORD (ANP/BLOOMBERG) - De Britse pubketen JD Wetherspoon heeft het partygate-schandaal rond premier Boris Johnson gebruikt om een punt te maken over zijn coronabeleid. Volgens het bedrijf had Johnson nu niet in de problemen gezeten als hij in 2020 de horeca niet had gesloten tijdens de eerste coronagolf.

Getraind horecapersoneel had er dan op toegezien dat de feestjes die nu in Downing Street plaatsvonden veilig waren verlopen, meent JD Wetherspoon dat de opmerkingen in zijn handelsupdate zette. De pubketen werd flink geraakt door de horecasluitingen op verschillende momenten in het Verenigd Koninkrijk.

Coronamatregelen

In de afgelopen drie maanden daalde de omzet van de kroegen van JD Wetherspoon met ruim 16 procent door nieuwe coronamaatregelen. De keten haalde dan ook nogmaals uit naar die regels door te stellen dat de horeca had laten zien veilig open te kunnen en dat er geen grote uitbraken waren die te herleiden waren naar pubs.

Ook hadden de overheidsfinanciën er volgens het bedrijf beter uitgezien, omdat de belastingen die de pubketen en zijn klanten betalen normaal gesproken op 15 miljoen pond per week uitkomen.

Ook de btw die pubs over voedsel en alcohol moeten rekenen, terwijl supermarkten dat niet hoefden, waren voor JD Wetherspoon een punt in de tussentijdse update. Tijdens de coronapandemie hoefden pubs tijdelijk minder btw te rekenen, maar dat is alweer teruggedraaid. JD Wetherspoon moppert dat supermarkten kunnen stunten met bierprijzen terwijl de horecasector nog zwaar wordt getroffen.