Nieuws/Financieel
662514669
Financieel

Warren Buffett boekt $50 miljard verlies

Miljardair-belegger Warren Buffett heeft met zijn fonds Berkshire Hathaway over het eerste kwartaal vanwege de coronacrisis $50 miljard verlies geboekt. De miljardair nam hij afscheid van aandelen in luchtvaartbedrijven.

Dat meldt het Amerikaanse concern uit Omaha met een beurswaarde van $445 miljard zaterdag.

Over de eerste drie maanden boekte het investeringsvehikel van Buffett een netto-verlies van $49,75 miljard. Dat werd veroorzaakt door een $55,5 miljard verlies op het grote aandelenpakket van Berkshire in bedrijven. Berkshire profiteerde wel van beleggingen in verzekeraars.

Een jaar eerder ging het nog om $21,06 miljard winst. Het operationeel resultaat was veel beter: 6% toename op jaarbasis tot $5,87 miljard. Buffett hecht als maatstaf van groei meer waarde aan het bedrijfsresultaat.

Buffett, privé goed voor $74,9 miljard en daarmee de op drie na rijkste te wereld, deed nog geen mededeling over de met $10 miljard gestegen voorraad van $137 miljard aan cash die Berkshire paraat heeft om overnames te doen.

Buffett gebruikte het eerste kwartaal niet, zoals analisten hadden verwacht, om goedkoop geworden aandelen van bedrijven te kopen. Tijdens de kredietcrisis van 2008 sloeg Buffett een grote slag. Berkshire kocht afgelopen kwartaal wel voor $3,5 miljard aandelen van de eigen bedrijven in.

De miljardair meldde dat de meeste van de bedrijven waarin Berkshire Hathaway belegt ,,relatief beperkt tot ernstig” geraakt werden door het effect van de coronacrisis. Het fonds bouwde in het kwartaal beleggingen in Delta Air Lines en Southwest Airlines volledig af, meldde Buffett, zijn belang in Bank of America en Wells Fargo betaalde zich slecht uit dit kwartaal.

Het aandeel Berkshire noteert dit jaar 19% lager.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd