Nieuws/Financieel
664053325
Financieel

Moederbedrijf Blokker doet bod op Hema

Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, wil winkelketen Hema overnemen. Het concern wil zo snel mogelijk tot een akkoord komen met de schuldeisers. Dat bevestigt Blokker-topman Michiel Witteveen tegen De Financiële Telegraaf.

,,We hebben afgelopen donderdag een bod uitgebracht bij de schuldeisers. We willen tot een akkoord komen om de schuldenberg te verminderen. Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken”, aldus Witteveen.

Schuldenlast

De Blokker-topman wil niet aangeven hoeveel geld hij of zijn concern wil inbrengen of wat de hoogte van zijn bod is.

Bronnen melden dat het de bedoeling van Witteveen is om de schuldenlast van Hema, die nu €880 miljoen is, terug te brengen tot tussen de €400 en 500 miljoen. Het bod dat is uitgebracht door Blokker ligt momenteel bij zakenbank Moelis op de Zuidas in Amsterdam, die de belangen van een machtige groep obligatiehouders vertegenwoordigt.

D-day

Blokker heeft naar eigen zeggen geen contact gehad met de huidige eigenaar, Marcel Boekhoorn, over het bod. Deze miljardair staat voor een grote opgave. Maandag is het namelijk D-day voor Hema: dan moet er een lening van €54 miljoen worden afgelost. Gebeurt dat niet, dan moet Boekhoorn de sleutels van Hema inleveren bij Moelis en de schuldeisers.

Boekhoorn lijkt de strijd nog niet te hebben opgegeven, maar zijn onderhandelingspositie wordt daags voor de deadline verzwakt door de entree van Witteveen. Boekhoorn zelf wilde ook al een volledige schuldsanering doorvoeren bij Hema, en vroeg de schuldeisers ook om een stevig offer. Die schuldeisers, overwegend hedgefondsen die de obligaties van Hema hebben opgekocht, hadden daar geen boodschap aan. De gesprekken tussen Boekhoorn en de schuldeisers gingen moeizaam. Nu hebben de schuldeisers van Hema een alternatief.

Bronnen melden echter dat het bod van het moederbedrijf van Blokker niet serieus te nemen is. ,,Er is nooit contact geweest met Hema en het voorstel is niet meer dan een vodje. Dat gaat niks worden”, aldus een ingewijde.

Welke bedrijven redt de overheid wel en welke laten we omvallen? „Het kabinet vaart in een dichte mist. Er ontbreekt visie”, zegt Martin Visser in de podcast Kwestie van Centen.