Nieuws/Financieel
665732274
Financieel

Nederland en Frankrijk willen macht techreuzen inperken

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)

De Europese Commissie moet met strenge regels voorkomen dat techreuzen als Google en Apple concurrenten wegdrukken en de consument minder keuze bieden. Dat bepleiten Nederland en Frankrijk. Beide landen willen dat desnoods bereiken met boetes die hoog genoeg zijn om deze techgiganten met hun diepe zakken in het gareel te krijgen.

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken)

Om grote internetplatforms als Google, Apple, Facebook en Amazon kunnen mensen tegenwoordig nauwelijks heen. Deze bedrijven kunnen als een poortwachter bepalen waartoe consumenten toegang hebben, bijvoorbeeld met een appwinkel waarop zij aangewezen zijn.

Knellende greep

Die soms knellende greep willen staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) en haar Franse collega Cédric O breken. Internetplatforms moeten klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid geven om de over hun verzamelde klantgegevens makkelijk over te dragen aan een concurrent, zodat ze daar dezelfde diensten kunnen afnemen. Zo nodig moet een Europese toezichthouder een platform kunnen verplichten om data te delen, concurrenten een minstens gelijke plek in de etalage te gunnen en diensten ’interoperabel’ te maken. Dat betekent dat concurrenten er gegevens mee kunnen uitwisselen en mee kunnen samenwerken.

Nederland en Frankrijk, dat vaker voorop loopt in het aanpakken van techbedrijven, willen met hun voorstellen invloed uitoefenen op de regels waarmee de Europese Commissie eind dit jaar komt. Die gaan al in de richting van de Nederlands-Franse plannen.