Nieuws/Financieel
66620992
Financieel

Justitie onderzoekt ook ABN Amro over witwassen

Amsterdam - Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen bij ABN Amro. Gekeken wordt of de bank voldoende heeft gedaan om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen.

ABN Amro is woensdag, 25 september, geïnformeerd dat er onderzoek wordt gedaan, zo meldt de bank donderdag. Vorige maand meldde ABN Amro al dat de bank door De Nederlandsche Bank (DNB) was opgedragen de achtergrond van alle vijf miljoen particuliere klanten te onderzoeken. De toezichthouder had grote twijfels of ABN Amro wel goed wist wie de eigen klanten precies zijn.

Het Openbaar Minsterie laat aan deze krant weten dat ABN Amro ’wordt verdacht gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd heeft gemeld’. „De bank zou daarnaast geen of onvoldoende cliëntenonderzoek hebben gedaan en niet (tijdig) afscheid hebben genomen van klanten. Hierdoor heeft de bank de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering (Wwft) vermoedelijk overtreden. Het onderzoek startte naar aanleiding van een melding door DNB.”

Er zijn overeenkomsten met de zaak ING Nederland. Daar constateerde het OM vorig jaar dat de bank ’structureel’ jarenlang klanten en overboekingen onvoldoende controleerde. ING schikte de misstanden voor €775 miljoen.

ABN Amro werd de afgelopen jaren door DNB opgedragen de klantcontrole bij de private bank, creditkaartdochter ICS en zakenbank te verbeteren. Ceo Kees van Dijkhuizen verklaarde vorige maand dat niet kon worden uitgesloten dat ’de autoriteiten verdere sancties’ zouden gaan opleggen. Hij zei te betreuren dat ABN Amro op de vingers was getikt door DNB: „Natuurlijk moet je dit zelf inzien en zelf besluiten.”

De bank meldt ’volledig mee te werken aan het onderzoek’ van het Openbaar Ministerie. Een woordvoerder stelt niet te weten hoe lang de zaak gaat duren. ING Nederland werd eerder aan zo’n onderzoek onderworpen. Na zo’n twee jaar onderzoek schikte de bank jarenlang geconstateerde misstanden voor €775 miljoen met het Openbaar Ministerie.

Bij ING onderzocht het OM met name of er personeel of de top op de hoogte betrokken was geweest met witwaspraktijken. Dat bleek toen niet het geval. Wel had de bank als bedrijf de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) overtreden.

De ABN Amro-woordvoerder kon donderdag niet zeggen of het OM ook bij ABN Amro onderzoek doet naar betrokkenheid van medewerkers. Hij benadrukt dat de bank, nog voor 56% in handen van de Nederlandse overheid, de afgelopen jaren al veel verbeteringen heeft doorgevoerd: „Het moet blijken of dit voldoende is geweest.”

Minister Wopke Hoekstra van Financiën noemt het ’uiteraard zorgelijk’ dat ook ABN Amro nu wordt onderzocht door het OM. „Het is goed dat de bank alle medewerking verleent”, voegt hij toe. De bewindsman wil echter ’niet vooruitlopen’ over de uitkomsten: „Ik laat mij als aandeelhouder van ABN Amro informeren. Het is nu aan het OM.”