Nieuws/Financieel
666658699
Financieel

Berekeningen Algemene Rekenkamer:

’Prijskaartje bestrijding van coronacrisis bedraagt €82 miljard’

DEN HAAG (ANP) - De bestrijding van de coronacrisis kost Nederland tot en met volgend jaar naar verwachting 82,1 miljard euro. Dat becijferde de Algemene Rekenkamer.

Daarbij legde de instantie alle 234 maatregelen langs de meetlat. In de laatste editie van deze coronarekening zijn de uitgaven verwerkt die zijn opgenomen in de miljoenennota.

Uitgaven

Komend jaar dalen de uitgaven omdat regelingen om bedrijven te ondersteunen worden afgebouwd. Zo vervallen per 1 oktober verschillende maatregelen zoals de steun uit de loonsubsidie NOW, de tegemoetkoming in vaste lasten TVL en de tijdelijke regeling voor zelfstandigen Tozo.

In totaal is voor bijna krap 11 miljard euro aan uitgaven begroot volgend jaar. Dit jaar wordt naar verwachting zo 'n 6 miljard euro minder uitgegeven aan maatregelen om de coronacrisis te bestrijden dan werd voorzien in de voorjaarsnota. Volgens de Rekenkamer kan de eindrekening pas in de jaren na 2022 worden opgemaakt.

Bij de NOW wordt verwacht dat in de komende jaren miljarden euro’s aan te veel ontvangen geld moet worden terugbetaald. De NOW zal volgend jaar met 3,6 miljard euro nog wel een grote uitgavenpost bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn.

Bij het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap zijn de uitgaven van 3,7 miljard euro vrijwel geheel bedoeld voor het Nationaal Programma Onderwijs. De kosten voor het testen en vaccineren tegen corona lopen volgend jaar op tot zo'n 2,1 miljard euro.