Nieuws/Financieel
668087
Financieel

Online examens afleggen

Online studeren is populair, maar voor examens moeten studenten vaak toch de deur uit. Onnodig duur en achterhaald, vindt Daniel Haven (27).

Met de software van ProctorExam worden studenten scherp in de gaten gehouden en kunnen tentamens gewoon vanaf de keukentafel worden gemaakt.

Na een studie in Israël begon Daniel vanuit Nederland aan een online opleiding econometrie aan een Amerikaanse universiteit: „Het beviel goed, maar ik wilde ook wel een papiertje halen. Dat kon, maar dan moest ik wel een retourtje Amerika boeken, en dat kost veel geld en tijd.” Dat bracht hem op een idee: de mogelijkheid om overal ter wereld online examens af te leggen, zonder de mogelijkheid om te frauderen.

Daniel stapte naar onderwijsinstelling LOI. „Er werd enthousiast gereageerd, maar behalve een leuk verhaal had ik nog helemaal niets!” lacht de ondernemer. „Ik viel een beetje door de mand, maar wist nu in ieder geval zeker dat er markt voor mijn idee was.” Daniel haalde een technische compagnon uit Israël om de software te ontwikkelen en ProctorExam was geboren.

Het bedrijf borduurt voort op het Bring Your Own Device-idee: studenten gebruiken hun eigen apparatuur en omgeving. Ze worden tijdens het examen – letterlijk – vanuit verschillende hoeken gecontroleerd: via de webcam en audio, maar ook via het scherm van een gekoppelde smartphone of tablet die studenten zelf in de ruimte plaatsen.

„Voor we beginnen laten we ze de hele kamer filmen, zodat we zeker weten dat er niemand anders is of dat er spiekbriefjes aan het plafond of onder het bureau zijn geplakt.”

Al snel werd het idee opgepikt door accelerator Startupbootcamp. De eerste klant was de Universiteit van Amsterdam, waar nu tentamens kunnen worden afgenomen in onder meer China en het Verenigd Koninkrijk.

„Studenten gaven ons aan dat ze thuis minder gestrest waren dan op de universiteit, dus we hopen straks samen wetenschappelijk te kunnen aantonen dat ons systeem daardoor ook prestaties bevordert!”

ProctorExam bestaat uit een vierkoppig team en heeft 600 examens in elf landen gefaciliteerd. Het monitoren besteden ze veel uit aan callcenters en voor een klant in België bekijkt het bedrijf de mogelijkheid om examens op te nemen en achteraf te beoordelen. „Zo ben je nog flexibeler en niet afhankelijk van een werkende internetverbinding.”

Elke week doet een Starter van de Week zijn of haar verhaal in DFT Ondernemen.

Klik hier voor meer Starter van de Week-verhalen