Financieel/Geld
668267444
Geld

Rechtszaak om pensioenkortingen reisbranche stap dichterbij

Medewerkers reisbranche pikken pensioenkortingen niet. Foto ter illustratie.

Medewerkers reisbranche pikken pensioenkortingen niet. Foto ter illustratie.

Amsterdam - Pensioenfondsen PGB en Reiswerk Pensioenen zijn door de advocaten van bijna 450 deelnemers gesommeerd de eerder ingestelde pensioenkortingen van bijna 20% terug te draaien. Als de pensioenfondsen hier niet op ingaan worden de fondsen voor de rechter gedaagd, zo laat, Koen Vermeulen, een van de advocaten, weten.

Medewerkers reisbranche pikken pensioenkortingen niet. Foto ter illustratie.

Medewerkers reisbranche pikken pensioenkortingen niet. Foto ter illustratie.

De zaak draait om het Reiswerk Pensioenfonds waar 32.000 medewerkers uit de reisbranche aan deelnemen. Het fonds verkeert sinds januari in liquidatie omdat het wordt overgenomen door het veel grotere pensioenfonds PGB. Volgens het voormalige bestuur van Reiswerk Pensioenen was die overname nodig om de reispensioenen ook voor de toekomst voldoende te kunnen waarborgen.

Maar omdat de dekkingsgraad van Reiswerk Pensioenen lager was dan die van PGB, moest er eerst afgerekend worden om nadelige effecten voor de PGB-pensioenen voorkomen. Gevolg was een fikse korting voor de deelnemers van Reiswerk Pensioenen op hun pensioenopbouw van 18,2% tot 60 jaar en voor 60-plussers een korting van 9%.

Honderden gedupeerden stapten daarop naar hun rechtsbijstandverzekering, zo ontdekte deze krant eerder.

Eigendom

Het is niet waarschijnlijk dat de gesommeerde pensioenfondsen de kortingen zullen terugdraaien. Als de pensioenfondsen niet ingaan op die eis worden ze naar verwachting eind van de zomer voor de rechter gedaagd.

Want volgens advocaten Hans van Meerten, tevens hoogleraar hoogleraar internationaal pensioenrecht, en Koen Vermeulen is hier sprake van leeftijdsdiscriminatie en wordt het eigendomsrecht aangetast. Vermeulen: ,,We willen dat de rechter zich hierover uitspreekt. Het zou kunnen dat de zaak naar het Europees Hof wordt verwezen, maar eerst is deze stap nodig.”

De zaak zal in de pensioenwereld met belangstelling worden gevolgd. De Nederlandse pensioenwet is gebaseerd op het solidariteitsbeginsel waarbij er sprake is van aanspraak op pensioenen en niet van eigendom. Maar het Hof van Justitie van de Europese Unie en eerder ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelden in andere zaken dat pensioenen juist wel onder het eigendomsrecht vallen.

De Financiële Telegraaf is benieuwd naar uw pensioenverhaal. Wilt u uw pensioenverhaal delen mail dan naar pensioenen@telegraaf.nl.