Nieuws/Financieel
668638
Financieel

Centrale bank VS laat rente onveranderd

De rente in de Verenigde Staten blijft onveranderd op het huidige historisch lage niveau. Dat heeft het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, woensdag laten weten na afloop van een tweedaagse beleidsvergadering.

Het belangrijkste rentetarief in de VS staat sinds eind 2008 op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent. Economen hadden al verwacht dat de rente gehandhaafd zou worden. Fed-voorzitter Janet Yellen liet eerder deze maand weten ruimte te zien voor een renteverhoging voor het einde van dit jaar op basis van het economisch herstel en de aantrekkende arbeidsmarkt. Een renteverhoging in september wordt aannemelijk geacht door de financiële markten.

De Fed meldde verder dat de arbeidsmarkt blijft verbeteren met een solide groei van de werkgelegenheid, net als de Amerikaanse huizenmarkt. De rente zal worden verhoogd als een verdere verbetering van de arbeidsmarkt wordt gezien, verklaarde de centrale bank. Ook wil de Fed het vertrouwen hebben dat de inflatie op de middellange termijn zal stijgen naar de doelstelling van 2 procent. Het besluit om de rente onveranderd te laten was unaniem, aldus de Fed.

Groei

Donderdag komt een eerste raming over de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal naar buiten. Economen verwachten in doorsnee een groei van 's werelds grootste economie met 2,5 procent, na een krimp met 0,2 procent in het eerste kwartaal van dit jaar. Die neergang had onder meer te maken met het strenge winterweer in de VS.

Het beleidsbepalende comité van de Fed, het Federal Open Market Committee (FOMC), komt in september opnieuw bijeen voor een vergadering, net als in oktober en december. De Fed heeft altijd aangegeven een renteverhoging af te laten hangen van de economische cijfers. Het zou voor het eerst sinds 2006 zijn dat het belangrijkste rentetarief in de VS wordt verhoogd.