Nieuws/Financieel
668670
Financieel

Arnoud Aalbersberg - Tropicare

'Dit product is nieuw voor de VS'

Een thuistest voor de ziekte van Lyme moet Amerikanen behoeden voor besmette teken. Dat is de grote ambitie van ondernemer en Schiphol Go Multinational-finalist Arnoud Aalbersberg. “Met onze test kunnen de duizenden mensen die jaarlijks gebeten worden door een teek, wraak nemen op het ziekmakende beestje”, zegt hij.

Want van de 1,2 miljoen mensen die elk jaar in Nederland gebeten worden door het spinachtige bloedzuigertje, raken er zeker twintigduizend besmet met de zogenoemde borreliabacterie - die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. “In Amerika is dat zeker drie keer zoveel”, aldus Aalbersberg.

Als de ziekte van Lyme niet op tijd behandeld wordt, kan dat leiden tot blijvende schade aan gewrichten, zenuwen huid en soms zelfs het hart. “Sommige mensen krijgen verlammingen in hun gezicht of hartritmestoornissen”, weet Aalbersberg.

Thuistest

Met Tropicare, onder het label Care Plus, brengt de ondernemer gezondheidsproducten voor reizigers op de markt, waaronder anti-insectenmiddelen. In 2011 ontwikkelde Aalbersberg een ‘thuistest’ die binnen twintig minuten uitwijst of de teek drager is van de borreliabacterie. “Je kunt het beestje eigenhandig verpulveren in het proefbuisje”, vertelt hij.

Het bedrijf wist in de afgelopen jaren flink te groeien in Europa, maar “de Verenigde Staten hebben we een beetje links laten liggen”, zegt Aalbersberg. Het bleek lastig om de Amerikaanse markt te betreden. “De producten die wij verkopen, lagen vaak al van het lokale merk in de winkel.”  

In Europa kreeg Tropicare makkelijker voet aan wal, waaronder in Nederland België, Duitsland en Engeland. “Hier hebben we de juiste registraties om te exporteren en kunnen we private labels aan retailers aanbieden”, zegt Aalbersberg. “Via vakbeurzen doen we bovendien de juiste contacten op, zoals distributeurs.”

Amerika

Maar met de tekentest ziet de ondernemer kansen voor zijn Amerikaanse droom. “Dit product is nieuw voor de VS en kan deuren openen”, zegt Aalbersberg. Als Tropicare Schiphol Go Multinational wint, dan houdt het bedrijf een maand lang kantoor in Boston. “Het is voor ons de ideale lanceerplek, vlakbij het plaatsje Lyme, waar de naam voor de ziekte werd bedacht.”

Nu Aalbersberg de winst kan ruiken, komt Boston overal op zijn pad. “Ik kom mensen tegen die er vandaan komen en ben verslaafd aan een advocatenserie die zich afspeelt in de stad”, zegt hij. De ondernemer kan niet wachten om in het vliegtuig te springen. “Ik vlieg vaker voor zaken naar het buitenland, maar het liefst zo economisch mogelijk.”

Reizen over de wereld is voor Aalbersberg van belang om al zijn stoutmoedige ondernemersdoelen te bereiken. Het bestrijden van de ziekte van Lyme, maar ook malaria. “In 2030 moet de wereld malariavrij zijn”, zegt de wereldverbeteraar. “Dat kan ik niet alleen, maar ik kan wel een begin maken.”

Schiphol Go Multinational

Je bedrijf een vliegende start in het buitenland geven op één van de vele bestemmingen die je vanaf Schiphol kunt bereiken: voor honderd ambitieuze ondernemers was die kans de reden hun businessplan in te sturen naar Schiphol Go Multinational.Uit de inzendingen zijn door een deskundige jury vijf finalisten kozen. Zij mogen begin februari hun plannen presenteren. De winnaar mag op kosten van Schiphol zijn of haar onderneming een maand lang uitbouwen op een zakelijke bestemming naar keuze. Compleet met reis en verblijf, personal assistant en marketingcampagne.