Nieuws/Financieel
668672
Financieel

Tarique Arsiwalla - Protix

De oceanen sparen met behulp van insecten

Schiphol Go Multinational-finalist en insectenkweker Protix is een bijzonder bedrijf: het wint hoogwaardige voedingsstoffen terug uit organische reststromen. Met behulp van speciaal ontwikkelde insecten. Oprichter Tarique Arsiwalla wil er de wereld mee veroveren.

Protix maakt als een van de vijf finalisten van de Schiphol Go Multinational-campagne kans op een pop-up office voor een maand op een zakelijke bestemming naar keuze. Door het milieuvriendelijke imago van de onderneming is het in ieder geval een goede kanshebber. De voedingsstoffen die Protix’ insecten terugwinnen, kunnen vismeel vervangen en zodoende de oceanen sparen.

Eiwit-tekort

Arsiwalla wil de aquacultuur verduurzamen. Want daar zijn Protix’ insecten geschikt voor. Volgens hem kan onder meer de zalmkweek welvaren bij zijn alternatief voor vismeel. “Organisch afval verdwijnt meestal op een grote berg, waardoor waardevolle nutriënten verloren gaan. Doodzonde, als je door hebt dat proteïnen steeds schaarser worden om alle mensen in de wereld te voeden.”

De ondernemer staat daarin niet in zijn eentje. Al in de jaren 60 onderkenden biologen dat insecten zeer efficiënte verwerkers van afval en efficiënte aanmakers van eiwitten zijn, en dat ze op grote schaal zouden kunnen zorgen voor een ommekeer. De laatste jaren zijn insecten in mensenkringen zelfs in opkomst als snack, maar de echte uitdaging zit hem dus in grootschalige verwerking om écht impact te hebben.

Impact

Arsiwalla vond die impact in de productie van kweekzalm, een enorme wereldwijde industrie. In grote ’farms’ worden grote hoeveelheden vismeel gebruikt om de zalmen te laten groeien. Tegelijkertijd wordt vismeel weer gemaakt van wild gevangen vis. Maar je kan natuurlijk niet onbeperkt de oceanen leegvissen.

“Daarom maken we een duurzaam alternatief voor vismeel, zonder dat het visvoer aan kwaliteit inlevert. Zalm is namelijk een van de meest kritische vissen als het op eten aankomt.”

Zoals het een goede ondernemer betaamt deed Arsiwalla daarom eerst uitbundig marktonderzoek, naast zijn baan als projectleider bij McKinsey. Samen met zijn huidige compagnon ging hij de hele keten langs. “Daar hoorden we veel positieve geluiden over ons idee, en we beseften ons dat we dit fulltime moesten doen.” Beiden zegden hun baan op en begonnen met het avontuur.

Chili

Na een paar maanden waren de eerste investeerders aan boord, waaronder de Rabobank. Dat stelde Protix in staat de techniek van insectenproductie door te ontwikkelen tot industriële schaal met de vereiste kwaliteit en voedselveiligheid. Nu opereert het bedrijf vanuit Dongen, maar een wereldwijde afzetmarkt lonkt. Arsiwalla richt zijn pijlen nu op Chili.

De ondernemer kwam daar terecht op aanraden van een mengvoederbedrijf dat hij sprak voor zijn onderzoek: het land kent de grootste aquacultuurproductie ter wereld. Ook zitten er grote vismeelproducenten. “Ook heeft Chili als een van de eerste landen concreet interesse getoond in Protix. Als we een pop-up kantoor in Santiago openen, gaan we meteen spreken met leveranciers van organisch afval, potentiële klanten, productiepartners en de overheid.”

Van zalm naar kip

Santiago is voor Protix dus een logische keuze, maar Arsiwalla heeft meer plannen met het bedrijf. “Naast Chili liggen soortgelijke kansen in bijvoorbeeld Brazilië, Noorwegen, Griekenland, Turkije en Azië. We streven naar wereldwijde impact, want overal ter wereld zijn er grote hoeveelheden organisch afval waar wij wat mee kunnen.” Het verwerken van insecten naar een hoogwaardige voedingsbron kent daarnaast ook toepassingen in andere sectoren: pluimvee. “Kippen eten in de natuur ook insecten. Op den duur kunnen we de pluimvee-industrie ook verduurzamen.”

En waarom zou Protix de Schiphol Go Multinational-wedstrijd moeten winnen? “Allereerst omdat we een nieuwe industrie creëren. Wij upgraden afval en daardoor sluiten we kringlopen. Er wordt heel veel over geschreven en veel bedrijven hebben ook die ambitie; maar wij realiseren het echt. Protix biedt een oplossing waar heel de wereld op zit te wachten. Het is eigenlijk het meest logische wat er is.”

Schiphol Go Multinational

Je bedrijf een vliegende start in het buitenland geven op één van de vele bestemmingen die je vanaf Schiphol kunt bereiken: voor honderd ambitieuze ondernemers was die kans de reden hun businessplan in te sturen naar Schiphol Go Multinational.Uit de inzendingen zijn door een deskundige jury vijf finalisten kozen. Zij mogen begin februari hun plannen presenteren. De winnaar mag op kosten van Schiphol zijn of haar onderneming een maand lang uitbouwen op een zakelijke bestemming naar keuze. Compleet met reis en verblijf, personal assistant en marketingcampagne.