Nieuws/Financieel
668679
Financieel

Fintech-starters bedreiging voor banken en verzekeraars

Door de opkomst van fintech-startups wordt het voor grote internationale banken en verzekeraars noodzakelijk om hun bedrijfsmodellen te vernieuwen. Dat concludeert het World Economic Forum in een gedeeld onderzoek met Deloitte.

Het gaat hier om startup-bedrijven die met digitale systemen het regelen van je geldzaken soepeler maken. Volgens de onderzoekers is de bedreiging voor 'tradionele' financiële dienstverleners te vergelijken met de transformaties binnen bijvoorbeeld de reis- en entertainmentindustrie.

Het is volgens de onderzoekers slechts een kwestie van tijd voordat de huidige systemen banken en investeerders achterhaald zijn. "Financiële technologiebedrijven zetten online platformen in, hebben een kleine kapitaalbasis en maken strategisch gebruik van data om in hoog tempo klanten en inkomsten te vergaren," zegt R. Jesse McWaters, de hoofdauteur van het rapport.

Regelgeving

Doordat veel van deze startups niet kwalificeren als 'banken', is het voor hen mogelijk om buiten de regelgeving om te kunnen werken. “Bankiers zagen financiële regulering ooit als een barrière voor nieuwe spelers. Inmiddels zien zij dat fintech-rivalen, die geen banken zijn, uit zijn op hun meest winstgevende diensten, en daarbij gereguleerde markten uit de weg gaan”, zegt Huw van Steenis, hoofd van European Bank Research bij Morgan Stanley, die bijdroeg aan het rapport.