Nieuws/Financieel
668739
Financieel

Tsipras blijft rekenen op schuldhulp

De Griekse regering zal meewerken aan de invoering van de maatregelen die de andere eurolanden eisen in ruil voor nieuwe financiële steun. Daarna kan het land rekenen op schuldhulp van zijn geldschieters. Dat stelde de Griekse premier Alexis Tsipras woensdag in een interview op de Griekse radio.

Daarin stak de Griekse premier zijn afkeer van de bezuinigingen en hervormingen die van Griekenland worden geëist opnieuw niet onder stoelen of banken. Volgens de premier doet dit echter niet ter zake, omdat zijn regering zich aan de afspraken zal houden die op de eurotop van eerder deze maand zijn gemaakt. Vervolgens kan Griekenland volgens Tsipras na een eerste evaluatie van het programma, in november, rekenen op schuldhulp.

De eurolanden beloofden eerder al schuldhulp als Griekenland aan de voorwaarden voor steun voldoet. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een verlenging van de looptijd van leningen. Een directe afschrijving van schulden is volgens de politieke leiders niet aan de orde.

Starre houding

Tsipras wijt de achteruitgang van de Griekse economie in de afgelopen maanden aan de starre houding van de andere eurolanden. Over zijn eigen rol in de onderhandelingen heeft hij naar eigen zeggen geen spijt. De economische schade die is ontstaan door de maandenlange onzekerheid over de verdere rol van Griekenland in de eurozone kan volgens Tsipras weer worden hersteld.

Veel economische schade ontstond doordat de banken enkele weken de deuren moesten sluiten, nadat Tsipras een referendum over de voorwaarden voor noodsteun had uitgeroepen. Na het akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters besloot de Europese Centrale Bank (ECB) de noodsteun voor de Griekse banken weer op te voeren, waarna zij hun deuren in beperkte mate weer konden openen.

Volgens ingewijden besloot de ECB woensdag het plafond voor de noodsteun voorlopig ongewijzigd te laten.