Nieuws/Financieel
668753
Financieel

Defensieconcerns verkopen meer vliegtuigen

De Amerikaanse defensieconcerns General Dynamics en Northrop Grumman hebben in het afgelopen kwartaal goede zaken gedaan met de verkoop van drones en andere vliegtuigen.

General Dynamics, dat onder meer zakenvliegtuigen maakt, zag de omzet op zijn luchtvaarttak met meer dan 13 procent toenemen. Northrop behaalde licht meer omzet op dit onderdeel, maar deze werd wel vooral gedreven door de verkoop van onbemande vliegtoestellen en leveringen aan de ruimtevaart. Operationeel boekten de Amerikaanse wapenmakers in hun Aerospace-divisie respectievelijk dik 14 en 11 procent meer winst dan een jaar geleden.

General Dynamics deed het over de gehele linie erg goed. De omzet van het concern dat bijvoorbeeld ook duikboten en tanks produceert, steeg met 5,5 procent tot 7,9 miljard dollar (bijna 7,2 miljard euro). De nettowinst kwam liefst 39 procent hoger uit op 752 miljoen dollar. Vooral de winstgevendheid van op het gebied van informatiesystemen verbeterde flink.

Luchtvaarttak

Northrop Grumman zag de omzet concernbreed wel teruglopen, van dik 6 miljard dollar in het tweede kwartaal vorig jaar naar een kleine 5,9 miljard dollar. De nettowinst kwam 4 procent hoger uit, op 531 miljoen dollar. Het concern, dat onder meer de onbemande Global Hawk en de B2-bommenwerper maakt, behaalt verreweg het grootste deel van de opbrengsten bij zijn luchtvaarttak. Deze is goed voor meer dan twee vijfde van de totale omzet.

Beide concerns schroefden ook hun winstverwachtingen voor het hele jaar wat op. De resultaten waren beter dan analisten hadden voorspeld.