Nieuws/Financieel
668760
Financieel

Vluchtelingen opgeleid tot tolk

ManpowerGroup en VluchtelingenWerk Nederland werken samen voor een project om vluchtelingen om te scholen tot tolk en naar een baan begeleiden.

Voor het huidige project hebben beide organisaties, die al eerder samenwerkten, de ambitie om twintig vluchtelingen om te scholen tot zelfstandig tolk. Naar verwachting kunnen de deelnemers na een half jaar tot een jaar aan de slag.

Talent benutten

Het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN), dat opdrachtgevers voorziet van tolken in ieder gewenste taal, zorgt ervoor dat de deelnemers na afronding van het opleidingsprogramma daadwerkelijk aan het werk kunnen. “Wij geloven in een inclusieve arbeidsmarkt, waarbij talent centraal staat”, zo licht Jilko Andringa, Algemeen Directeur van ManpowerGroup Nederland, toe.

“Gebruik maken van de talenten van vluchtelingen, zoals hun goede beheersing van de moedertaal, is niet alleen logisch, maar heeft een toegevoegde waarde voor de markt en de maatschappij”, vult Henk Nijhuis, projectleider bij VluchtelingenWerk aan.

Traject

Het opleidingstraject gaat in oktober van start. De vluchtelingen krijgen les in geheugentechnieken en analytisch vermogen, notatietechnieken, consecutief tolken en gesprekstolken. Ook worden ze getraind in het werken als ZZP'er. Na de opleiding volgt een stage, waarna de tolk wordt ingezet via het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland.

Voor het project worden vluchtelingen geworven met een afgeronde HBO- of WO-opleiding, die de Nederlandse taal op B1 en bij voorkeur op B2 niveau beheersen.