Nieuws/Financieel
668828
Financieel

Huis verplicht opeten bij werkloosheid?

Na een dienstverband van 34 jaar ben ik (56) werkloos geworden. Ik heb tot augustus 2017 recht op WW. Stel dat ik geen nieuwe baan vind, moet ik dan mijn huis opeten?

Een paar jaar voor je pensioen geen nieuwe baan meer kunnen vinden en dan je huis en spaargeld moeten opeten, is de nachtmerrie van veel mensen. Ook de politiek vindt dit zuur. Daarom kennen we de IOAW: een uitkering voor mensen die 50 jaar of ouder zijn. Zij moeten daarvoor langdurig recht op WW hebben gehad, dus meer dan de drie maanden die je krijgt als je slechts een paar jaar hebt gewerkt. Als ze aan het einde van hun WW-periode geen baan hebben gevonden, hebben ze recht op IOAW.

Deze regeling is geen vetpot, het is eigenlijk gewoon bijstand. Maar het verschil met bijstand is dat er niet naar uw vermogen wordt gekeken.

Aanvulling

De IOAW is een aanvulling op het eigen inkomen uit arbeid van u en uw partner. Dat valt soms tegen, want ook al heeft uw partner nooit gewerkt, er is een sollicitatieplicht die niet alleen voor u, maar ook voor haar geldt. Tevens worden alle inkomsten uit arbeid of in verband met arbeid op de IOAW gekort. Daarmee wordt inkomen bedoeld op grond van een vroegere baan zoals vut, pensioen, weduwepensioen, WAO, WIA, etc. Andere inkomsten zijn vrij. Rente op spaargeld, inkomsten uit (onder)verhuur, toeslagen en een kleine onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk worden bijvoorbeeld niet gekort.

De IOAW loopt door totdat u een baan vindt of totdat uw AOW ingaat. Als uw partner ouder is dan u, dan stopt haar sollicitatieplicht bij het ingaan van haar AOW.

Het bovenstaande is geen volledige beschrijving van de IOAW. Als u denkt dat het mogelijk op uw situatie van toepassing is, dan kunt u er meer over lezen op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.