Nieuws/Financieel
668832
Financieel

Arcadis verwacht forse winstgroei

Advies- en ingenieursbureau Arcadis verwacht over het hele jaar een winstgroei uit voortgezette activiteiten van circa 20 procent. Dat meldde het bedrijf woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De omzet over heel 2015 zal circa 30 procent hoger uitvallen dan een jaar eerder.

De omzet over de eerste zes maanden van het jaar steeg met 41 procent tot 1,7 miljard euro, vooral door de overname van de bedrijven Callison, Hyder en Franz en dankzij positieve wisselkoerseffecten. Zonder die effecten bedroeg de omzetgroei 2 procent. De voor eenmalige kosten aangepaste nettowinst kwam uit op 57,3 miljoen euro, waar een jaar eerder 55,8 miljoen euro resteerde.

Het bedrijf verwacht in de tweede helft van het jaar de marges te verbeteren. Ook de marges bij de overgenomen bedrijven moeten volgens Arcadis worden verbeterd. De nettowinst in de zes maanden tot juli kwam uit op 38,3 miljoen euro. Dat was 16 procent minder dan een jaar eerder, toen er onder de streep 45,6 miljoen euro overbleef.

Brazilië

In Brazilië bleef Arcadis last houden van de gevolgen van het omvangrijke omkoopschandaal bij het staatsolieconcern Petrobras. Het bedrijf heeft zelf geen activiteiten op het gebied van olie en gas in het land, maar door de fraudezaak bij Petrobras worden landelijk in allerlei sectoren opdrachten uitgesteld. Ook vanuit de mijnbouw kwamen er minder opdrachten binnen.

De omzet in het land daalde in de eerste zes maanden van het jaar met 17 procent. Financieel directeur Renier Vree benadrukte tegen AFN dat Arcadis de afgelopen jaren in Brazilië sterk is gegroeid. Voor het hele jaar houdt het concern echter rekening met een daling van de omzet met 25 tot 30 procent. Brazilië is goed voor circa 5 procent van de totale omzet van het bureau.

Noord-Amerika

Ook was Arcadis genoodzaakt de portemonnee te trekken in Noord-Amerika. In het tweede kwartaal zag Arcadis een kostenoverschrijding van 9 miljoen euro op een milieuproject in de Verenigde Staten. Ook drie andere projecten in Noord-Amerika pakten duurder uit dan het bedrijf had voorzien. De meerkosten bedroegen in die gevallen in totaal 4,9 miljoen euro. Arcadis is ervan overtuigd dat deze aanpassingen eenmalig zijn.

,,Toen de kostenoverschrijdingen bekend werden, hebben wij de Noord-Amerikaanse divisie uitvoerig doorgelicht", zo meldde Vree. ,,We wilden de zekerheid hebben dat we dergelijke kosten niet nog eens voor de kiezen zouden krijgen."

Voor Noord-Amerika verwacht Arcadis dat de omzet zal stabiliseren. Het meest positief is het concern over de Europese markt en het Verenigd Koninkrijk. Ook over het Midden-Oosten is Arcadis optimistisch, zo meldde Vree. ,,De markt in Azië is wat dat betreft wat slapper." Vree doelde onder meer op de afkoelende economie in China. ,,Desondanks zullen onze prestaties ook in Azië op een goed niveau blijven", verzekerde hij.