Nieuws/Financieel
668845
Financieel

'Extra kosten VS tegenvaller Arcadis'

De kostenoverschrijding van krap 14 miljoen euro in Noord-Amerika is een fikse tegenvaller in de halfjaarcijfers van Arcadis. Dat stelden diverse analisten dinsdag. Behoudens de extra kosten voldeden de resultaten van het advies- en ingenieursbedrijf over het algemeen aan de verwachtingen.

Arcadis zag zich genoodzaakt de portemonnee te trekken in Noord-Amerika. Zo viel een milieuproject in de VS 9 miljoen euro duurder uit. Ook bij drie andere projecten in Noord-Amerika moest in totaal 4,9 miljoen euro worden bijgepast. Arcadis is ervan overtuigd dat deze aanpassingen eenmalig zijn.

Volgens Rabobank liggen de extra kosten ,,vrij hoog" voor een bureau als Arcadis. De resultaten en vooruitzichten liggen volgens Rabo in lijn met de verwachtingen. De verwachte omzetdaling in Brazilië van 25 tot 30 procent voor het hele jaar wordt volgens de bank gecompenseerd door de resultaten in de overige regio's.

Verstoring plaatje

Ook analisten van ING menen dat de kostenoverschrijding het ,,plaatje heeft verstoord". Volgens ING is er geen echte 'trigger' voor de koers, waarbij de autonome omzetgroei van 'slechts' 2 procent voor een groot deel is te wijten aan de omzet van de Amerikaanse milieudienst die ,,achterloopt bij de verwachtingen".

Bij Kepler Cheuvreux voldoen de resultaten van Arcadis, exclusief de ,,one-offs" eveneens aan de verwachtingen. Marktanalist André Mulder wijst daarbij op de positievere verwachtingen met betrekking tot het werkkapitaal. ,,Het management is daarover iets optimistischer geworden", meent hij.

Koopadvies

Zowel ING als Kepler Cheuvreux hanteert een koopadvies voor Arcadis met een koersdoel van 28 euro. Bij Rabobank wordt voor het advies- en ingenieursbureau een 'hold'-advies gehanteerd, waarbij het koersdoel op 26,50 euro ligt.

Analisten van SNS verlaagden het advies op het aandeel van buy naar accumulate. Het koersdoel werd daarbij eveneens teruggeschroefd, van 35 euro naar 29 euro.

Het aandeel Arcadis koerste woensdag om 10.40 uur 0,8 procent in de plus op 23,98 euro. De MidKap stond op dat moment 0,2 procent boven de slotstand van dinsdag.