Nieuws/Financieel
668856
Financieel

VS en Azië helpen Wolters Kluwer vooruit

Wolters Kluwer heeft zijn winst en omzet in de eerste helft van dit jaar verder laten groeien ten opzichte van het voorgaande jaar en houdt vast aan de verwachting voor verdere groei in 2015. De informatieleverancier profiteert van groei in de Verenigde Staten en Azië, waarmee de krimp in Europa wordt gecompenseerd.

Wolters Kluwer meldde woensdag een omzet van 2 miljard euro over de eerste helft van dit jaar. Vooral dankzij gunstige wisselkoerseffecten was dat 17 procent meer dan een jaar eerder. Tegen constante wisselkoersen en zonder overnames mee te rekenen resteerde een plus van 2 procent. De nettowinst ging, eveneens dankzij gunstige wisselkoersen, met bijna een kwart omhoog naar 235 miljoen euro.

Het bedrijf verwacht de winstmarge dit jaar verder te kunnen verbeteren, waardoor de winst in bescheiden mate kan groeien. Daarbij houdt Wolters Kluwer, dat ruim de helft van zijn omzet in de VS genereert, geen rekening met schommelingen van wisselkoersen.

Eigen kracht

Wolters Kluwer bereikte afgelopen halfjaar op eigen kracht een omzetstijging van 5 procent in de VS en van 6 procent in Azië. In Europa namen de vergelijkbare opbrengsten met 2 procent af. Hier gingen wel de verkopen van de fiscale dienstverlening en van de informatielevering aan de gezondheidszorg omhoog.

Financieel directeur Kevin Entricken zei in een toelichting tegen AFN dat er voor de tweede helft van het jaar geen wezenlijke veranderingen in de marktomstandigheden in Europa worden voorzien. Alle divisies van het concern voldeden volgens hem afgelopen jaar aan de verwachtingen.

Wolters Kluwer kondigde aan voortaan interim-dividend te gaan uitkeren. In oktober wordt begonnen met een uitkering van 18 eurocent per aandeel.