Nieuws/Financieel
668877
Financieel

Volkswagen somberder over autoverkopen

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft zijn wereldwijde verkoopverwachting naar beneden toe bijgesteld. Dat komt door slechtere marktomstandigheden in Rusland en Zuid-Amerika. Ook heeft het bedrijf te maken met tegenwind in zijn belangrijkste afzetmarkt China.

De verkoop van luxe wagens in de op een na grootste economie ter wereld zucht echter onder de economische zorgen. Mede daardoor denkt Volkswagen nu dat het in 2015 ongeveer net zoveel auto's zal verkopen als vorig jaar, circa 10,1 miljoen stuks. Eerder voorzag het nog een gematigde groei van het aantal verkochte auto's.

,,We houden een scherpe blik op de wereldwijde macro-economische omstandigheden, en met name op de onzekerheden op de Chinese, Braziliaanse en Russische markten'', aldus topman Martin Winterkorn in een verklaring.

Toyota

Het concern zag het operationeel resultaat in het tweede kwartaal, ondanks de zwaardere marktomstandigheden, met bijna 5 procent groeien tot zo'n 3,5 miljard euro. De omzet kwam in deze periode uit op 56 miljard euro.

Dinsdag bleek nog dat Volkswagen Toyota voorbij is gestreefd als grootste autoverkoper ter wereld. Het bracht van januari tot en met juni wereldwijd 5,04 miljoen wagens aan de man, tegen 5,02 miljoen voor het Japanse bedrijf.