Nieuws/Financieel
668907
Financieel

'Openingswinst voor AEX'

De aandelenbeurs in Amsterdam opent woensdag waarschijnlijk met winst. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen licht hoger beginnen. Naast de aanhoudende stroom aan bedrijfsresultaten staat de handel in het teken van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

,,De AEX lijkt zo'n 1 tot 2 punten hoger te gaan beginnen, na het herstel op Wall Street", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland. Het belangrijkste item op de agenda is volgens de marktkenner het Fed-besluit, dat na sluiting van de Europese markten naar buiten komt. ,,De Fed heeft aangegeven dat de rente dit jaar zal worden verhoogd, maar blijft geheimzinnig doen over het tijdstip van de eerste renteverhoging in vele jaren", zei Weller.

Op Beursplein 5 verwerken beleggers de cijfers van de AEX-fondsen KPN, Altice en Wolters Kluwer. Telecomconcern KPN heeft zijn brutowinst eerder dan verwacht zien stabiliseren en is positiever geworden over heel 2015. De kwartaalomzet van het Franse kabelbedrijf Altice daalde licht tot 3,9 miljard euro. Informatieleverancier Wolters Kluwer zag de halfjaarwinst groeien en handhaafde de verwachtingen voor 2015.

Arcadis

Ook ingenieursbureau Arcadis en detailhandelsbedrijf Macintosh openden de boeken. Arcadis voorziet voor het gehele jaar een winstgroei van circa 20 procent. Macintosh leed in de eerste zes maanden van het jaar opnieuw een verlies.

De Nederlandsche Apparatenfabriek (Nedap) bracht dinsdag nabeurs de resultaten naar buiten. Het technologiebedrijf ziet positieve signalen voor de tweede helft van dit jaar, maar durft de voorspelling dat de omzet zal groeien niet meer aan.

Verre Oosten

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten woensdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,1 procent in de min. De Chinese beurs stabiliseerde enigszins na de koersval van ruim 10 procent in de afgelopen twee handelsdagen. De Shanghai Composite Index stond tussentijds 0,2 procent hoger.

De aandelenbeurzen op Wall Street eindigden dinsdag met overtuigende winsten. Daarmee werd de opgaande lijn hervonden na een reeks van vijf verliesdagen. De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent in de plus op 17.630,27 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2093,25 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 1 procent tot 5089,21 punten.

Euro

Ook de Europese beurzen sloten eerder op de dag met winst. De Amsterdamse AEX-index eindigde 0,9 procent hoger op 485,77 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 722,81 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen 0,8 tot 1,1 procent vooruit.

De euro noteerde woensdag voorbeurs vrijwel onveranderd op 1,1042 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 47,82 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 53,10 dollar per vat.