Nieuws/Financieel
668920
Financieel

Solvay koopt Amerikaanse composietenmaker

Het Belgische chemieconcern Solvay neemt de Amerikaanse composietenmaker Cytec Industries over. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Het concern betaalt 5,5 miljard dollar voor het bedrijf, dat wereldwijd 4600 werknemers telt. Concreet komt dat neer op 75,25 dollar per aandeel. Cytec behaalde in 2014 een omzet van 2 miljard dollar, waarvan bijna de helft in Noord-Amerika. Een derde van de opbrengsten komt uit de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika, zo bleek uit een persverklaring.

De transactie wordt waarschijnlijk afgerond in het vierde kwartaal van het jaar.

Omzet

Cytec produceert voornamelijk composietmaterialen voor de luchtvaart, maar ook voor de auto-industrie. Verder legt het zich toe op chemicaliën die zogenoemde scheidingsprocessen in de mijnbouwindustrie verbeteren.

Solvay maakte woensdag ook bekend dat de omzet in het tweede kwartaal ruim 4 procent is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2014, tot bijna 2,7 miljard euro. Positieve wisselkoerseffecten wisten daarbij lagere prijzen en volumes ,,meer dan'' te compenseren. De onderneming realiseerde een winst van 125 miljoen euro, waar een jaar terug nog een tekort was van 313 miljoen euro.