Nieuws/Financieel
668953
Financieel

Wall Street veert op na verliesreeks

De aandelenbeurzen op Wall Street zijn dinsdag met overtuigende winsten gesloten. Daarmee werd de opgaande lijn hervonden na een reeks van vijf verliesdagen. Beleggers verwerkten weer een stroom kwartaalcijfers van grote bedrijven en blijven in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent in de plus op 17.630,27 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2093,25 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 1 procent bij een slotstand van 5089,21 punten.

UPS hoorde met een plus van 5 procent bij de grotere winnaars van de dag. De branchegenoot van TNT voerde zijn winst vorig kwartaal aanzienlijk op en werd positiever over de winst die in heel 2015 kan worden gehaald.

Olieconcerns

De Dow Jones werd aangevoerd door de olieconcerns Chevron en ExxonMobil en machinebouwer Caterpillar, die ruim 3 tot 4 procent wonnen. Zij profiteerden onder meer van de kleine opleving van de olieprijs, die ervoor zorgde dat Amerikaanse olie 0,7 procent duurder werd op 47,70 dollar per vat.

DuPont was de enige verliezer onder de hoofdfondsen. Het chemieconcern leverde 1,5 procent in, nadat het met tegenvallende kwartaalcijfers was gekomen.

Ford

Het Chinese internetbedrijf Baidu verloor 15 procent van zijn beurswaarde. De exploitant van de populairste zoekmachine in China kwam maandag nabeurs met tegenvallende omzetprognoses. Baidu heeft veel last van de afzwakkende economische groei in China, waar het bedrijf bijna al zijn geld verdient.

Ford had een goede dag. De autobouwer meldde voorbeurs een stevige winstgroei dankzij de grote vraag naar zijn nieuwe F-150-pickup, waarna beleggers het bedrijf beloonden met een koerswinst van bijna 2 procent.

Euro

In de markt wordt verder gewacht op de toelichting die de Fed woensdag geeft op het rentebesluit. De centrale bankiers laten de rente deze maand naar verwachting nog ongewijzigd, maar in de markt wordt wel steeds meer rekening gehouden met een renteverhoging in september.

De Fed heeft herhaaldelijk aangegeven dat de rente omhoog kan als het herstel van de Amerikaanse economie doorzet. Op dat vlak bleek dinsdag dat het consumentenvertrouwen in de VS deze maand scherp is gedaald, tot het laagste niveau in tien maanden.

De euro werd voor 1,1055 dollar verhandeld, tegen 1,1045 dollar bij het slot van de Europese beurzen.