Nieuws/Financieel
668967
Financieel

Baidu keldert door trage Chinese groei

Baidu, het Chinese antwoord op Google, maakte de grootste koersval sinds 2009 na tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel leverde maar liefst 16% op de beurs van New York in nadat het bedrijf de verwachting voor de omzet voor het huidige kwartaal verlaagde.

De verslechterde vooruitzichten voor het derde kwartaal hangen samen met de vertragende groei van de Chinese economie. Bovendien wil Baidu-topman Robin Li flink investeren om de concurrentie aan te gaan met online-winkelgigant Alibaba. Baidu, dat een beursnotering in de VS heeft, wil niet langer alleen een zoekmachine zijn, maar wil de Chinese consument ook aan zich binden op het gebied van online winkelen.

"Zoeken wordt van oudsher gezien als een middel om mensen te verbinden met informatie, maar in het mobiele tijdperk kan zoeken ook fungeren als een hulpmiddel om mensen te verbinden met diensten", zei topman Li maandag tijdens de presentatie van de resultaten.

Baidu en concurrenten Alibaba, Tencent en nieuwkomers Meituan en Dianping vissen allemaal in de vijver van ’online-to-offline’, de markt voor lokale e-commerce diensten. Li wil een deel van de $12 miljard aan cashreserves van het bedrijf investeren om hier een dominante positie te krijgen. Tot nu toe wegen die investeringen echter alleen op het bedrijf, zonder dat ze al veel opleveren.