Nieuws/Financieel
668977
Financieel

'Recessie in Brazilië dieper dan gedacht'

De Braziliaanse economie gaat dit jaar harder achteruit dan eerder werd verwacht. Dat stelde kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dinsdag in een rapport. Daarin waarschuwde S&P voor een verdere afwaardering van de kredietwaardigheid van de grootste economie van Zuid-Amerika.

Brazilië was jarenlang een van de groeiparels van de wereldeconomie. Samen met China, India en Rusland werd het land gerekend tot de club van belangrijkste opkomende economieën, de BRIC's. Maar na jaren van sterke groei zit de klad er sinds 2012 in. Vorig jaar stagneerde de Braziliaanse economie en volgens S&P moet dit jaar een krimp van 2 procent worden geïncasseerd. Groei kan volgens de kredietbeoordelaar op zijn vroegst pas in 2017 worden verwacht.

De Braziliaanse regering heeft volgens S&P wel stappen gezet om het tij te keren, maar die hebben nog geen vruchten afgeworpen. De regering wordt daarbij gehinderd door het omvangrijke onderzoek naar corruptie rond staatsoliebedrijf Petrobras.

Speculatief

Bij dat schandaal lijken veel Braziliaanse politici en bedrijven te zijn betrokken, wat de uitvoering van goed economisch beleid stevig in de weg kan zitten. Daardoor zal het volgens S&P langer duren dan eerder werd gedacht om de economie weer op het juiste pad te krijgen.

S&P hanteert al een relatief lage rating voor Brazilië (BBB-min), wat aangeeft dat het risico op Braziliaanse staatsleningen hoog is. Als de kredietbeoordeling nog een stap omlaag gaat, worden investeringen in Braziliaanse staatsobligaties zelfs als speculatief aangeduid. Daardoor kan het aanzienlijk duurder worden voor de Braziliaanse overheid om geld te lenen op de markten.