Nieuws/Financieel
668989
Financieel

Waterig zonnetje warmt Damrak op

Na  de zware hoosbui van de voorgaande dag liet de zon zich dinsdag voorzichtig zien op de Amsterdamse beurs. Beleggers kropen uit hun schulp geholpen door de verminderde onrust op de Chinese aandelenmarkten. Vooral voor Philips en ArcelorMittal was er warme belangstelling. Midkapper Imtech kwam van de regen in de drup.

De AEX eindigde 0,9% hoger op 485,77 punten. Eerder op de dag stond er nog een hoogste niveau van ruim 487 op de borden. De Midkap-index kon 0,3% bijschrijven naar 722,81 punten.

Elders in Europa hadden de beurzen ook een prima hersteldag. Frankfurt en Parijs klommen 0,9% en 1%.

Jos Versteeg, analist bij Theodoor Gilissen, schrijft het voorzichtig opgeklaarde sentiment mede toe aan de overdreven schrikreactie op de verkoopgolf in China een dag eerder. "Er zitten vrijwel geen Westerse beleggers in de beurs van Sjanghai. Het is dus een geïsoleerd probleem. Ook via de beurs in HongKong verloopt de handel in Chinese aandelen moeilijk doordat orders een dag van te voren moeten worden opgegeven." Daarnaast wijst hij er op dat ondanks de recente zwakke ISM-cijfers er geen sprake van is dat de Chinese economie in een ravijn zal storten. "De transformatie naar een meer consumptiegedreven economie verloopt echter moeizaam doordat de inkomensverdeling in China enorm ongelijk is met een kleine cluster van zeer rijken en een grote groep met een laag inkomen."

Beleggers voelden zich eveneens gesteund door overname-activiteiten, waaronder de inlijving van vliegtuigbouwer Fokker en was er opluchting in de markt over een groeicijfer in het Verenigd Koninkrijk. Ook kwamen er overwegend meevallende kwartaalcijfers naar buiten met onder meer de Italiaanse zonnebrillenfabrikant Luxottica. In de VS maakte autofabrikant Ford voorbeurs een forse winststijging over het tweede kwartaal bekend. De farmacieconcerns Pfizer en Merck hadden last van de dure dollar, maar presteerden beter dan verwacht. Wall Street toonde vanmiddag bij opening een zeer bescheiden herstel.

In de middag zette het Amerikaanse macronieuws enigszins een rem op de koersen. Zo liet het consumentenvertrouwen onverwachts een stevige daling zien en gingen de huizenprijzen in grote steden licht omlaag. 

Verder zijn vandaag de onderhandelingen gestart tussen Griekenland en de internationale geldschieters over het derde steunpakket, waarbij enige wrevel is ontstaan over bepaalde maatregelen die al doorgevoerd zouden moeten zijn door de regering in Athene.

Versteeg verwacht bij het Amerikaanse rentebesluit dat morgenavond op de agenda staat weinig vuurwerk. "De markt houdt er nog steeds rekening dat de Fed in september een eerste renteverhoging gaat doorvoeren en deze maand het belangrijkste rentetarief op vrijwel nul zal houden. Er is gelet op de lage inflatie ook geen noodzaak om snel in actie te komen. "    

De Gilissen-analist voorziet dat de aandelenmarkten in de komende maanden de weg omhoog weer gaan inslaan. "De kwartaalcijfers vallen niet tegen en de aanhoudende lage rente in Europa en Amerika speelt bedrijven in de kaart. Bovendien houdt de Europese centrale bank de geldkraan tot september volgend jaar nog open staan."  

Bij de Nederlandse hoofdfondsen nam Philips het voortouw met een plus van 2,2% geholpen door adviesverhogingen bij Barclays en Société Générale. De voorgaande dag was de producent van verlichting en medische systemen al een witte raaf, dankzij meevallende halfjaarcijfers.

ArcelorMittal trok eveneens de kar en boekte een vooruitgang van 3%. ING dikte 1,6% aan. Delta Lloyd en NN Group stegen beide ook 1,6%.

Chipmachinefabrikant ASML behoorde met een min van 0,6% tot de schaarse dalers. OCI zakte 0,5% onder het vorige slot.

Uitzender Randstad verloor 0,1%, na een afwaardering door de Canadese bank RBC naar 'underperform'. Vooruitlopend op de kwartaalcijfers op donderdag bleef KBC wel bij zijn koopadvies.

Bij de middelgrote fondsen stond SBM Offshore met een plus van 1,3% in de voorhoede. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie heeft met goede voorwaarden een financiering van $1,6 miljard rond gekregen. Aperam koerste naar de kop met een 2,6% hogere notering. Voor Binckbank werd 1,5% meer betaald. GrandVison zag de koers 1,4% aantrekken.

Imtech werd afgestraft en dook maar liefst 13,4% omlaag, in reactie op een slecht ontvangen tussentijds handelsbericht. Beleggers reageerden teleurgesteld op de melding van de technisch dienstverlener dat een terugkeer naar een positief operationeel resultaat in 2015 langer zal duren dan voorzien.

Na het stevige verlies gisteren leverde TomTom door winstnemingen nog eens 3,1% in.

Smallcap Macintosh gleed 3,9% weg. De topman liet zich tegenover De Telegraaf ontvallen dat er nog steeds te veel schoenenwinkels zijn.

Wessanen sloeg het ochtendverlies om naar een winst van 0,9%. Na de forse koersstijging in de afgelopen maanden ziet de Rabobank nog weinig opwaarts potentieel voor het voedingsmiddelenbedrijf.

DFT Avond

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch in uw mailbox.

Meld u hier aan

of

Lees hier de laatste editie