Nieuws/Financieel
669013
Financieel

Scherpe daling winst BP

Het Britse olie- en gasconcern BP is in het tweede kwartaal op een fors lagere winst uitgekomen, onder meer vanwege de lage olieprijzen. Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf dinsdag naar buiten bracht.

Op onderliggende basis bedroeg de winst 1,3 miljard dollar (bijna 1,2 miljard euro), tegen 3,6 miljard dollar een jaar eerder. Als de kosten voor de schikking die begin juli werd aangekondigd voor de olieramp in de Golf van Mexico in 2010 worden meegerekend, stond een verlies onder de streep van 6,3 miljard dollar.

BP betaalt daarbij, verspreid over de komende 18 jaar, 18,7 miljard dollar aan de federale overheid en de staten Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi en Texas.

Het is de laagste kwartaalwinst voor BP in minstens tien jaar tijd. Economen hadden in doorsnee op een winst van 1,7 miljard dollar gerekend. Naast de lage olieprijzen had BP ook last van een afschrijving van 600 miljoen dollar op de activiteiten in Libië, die moesten worden gestaakt vanwege het geweld in het Noord-Afrikaanse land.

Uitdagend

De olie- en gasproductie van BP, exclusief Rusland, bedroeg afgelopen kwartaal het equivalent van 2,1 miljoen vaten per dag. Volgens topman Bob Dudley blijven de markten uitdagend. In verband met de sterk gedaalde olieprijzen snijdt BP fors in de investeringen. Ook wordt in de kosten gesneden en worden onderdelen verkocht.

BP handhaaft wel het dividend van 10 cent per aandeel.