Nieuws/Financieel
669041
Financieel

'Winst Shell bijna gehalveerd'

Olie- en gasconcern Shell heeft in het tweede kwartaal circa 45 procent minder winst geboekt in vergelijking met een jaar eerder, vooral door de prijsval van olie. Dat is de gemiddelde verwachting van analisten. Het energieconcern presenteert zijn resultaten donderdag voorbeurs.

Het resultaat op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten, de maatstaf voor zowel Shell als de financiële markten, wordt geraamd op 3,4 miljard dollar. Een jaar eerder schreef Shell nog 6,1 miljard dollar bij, sindsdien halveerde de olieprijs.

Ook in het eerste kwartaal had Shell, net als veel branchegenoten, al fors last van de dalende prijs. Uit het tussentijds handelsbericht moet nu blijken in hoeverre Shell in staat is gebleken die prijsdaling op te vangen. Zo zal er bovengemiddelde aandacht zijn voor de operationele kosten van het concern.

BG Group

Shell voorzag voor het tweede kwartaal een daling van de productie met 400.000 vaten olie-equivalent per dag, onder meer door desinvesteringen. Daarbovenop zullen de raffinaderijen van Shell nog eens 350.000 vaten minder hebben geproduceerd vanwege de dalende vraag naar olie, zo stellen analisten.

Ook hopen de kenners op meer inzicht in de overname van het Britse BG Group. In april kondigde Shell aan BG over te willen nemen voor ruim 64 miljard euro. De positie van BG in Brazilië was een van de voornaamste redenen voor Shell om een bod op het bedrijf uit te brengen.

De mega-aankoop leidde eerder toch tot nervositeit over het dividendbeleid van het concern. Shell verwacht de overname begin volgend jaar af te kunnen ronden.