Nieuws/Financieel
669060
Financieel

Dure dollar raakt resultaten Pfizer en Merck

De Amerikaanse farmacieconcerns Pfizer en Merck hadden in het tweede kwartaal veel last van de dure dollar. Dat bleek dinsdag uit de kwartaalcijfers die de bedrijven openbaarden.

Pfizer zag de omzet in de verslagperiode met 7 procent dalen tot 11,9 miljard dollar (10,7 miljard euro) onder druk van de negatieve wisselkoerseffecten. Als die buiten beschouwing worden gelaten, was de omzet met 1 procent gestegen.

De nettowinst 's werelds grootste farmaceut daalde met 10 procent tot 2,6 miljard dollar op jaarbasis. De resultaten waren wel beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht. Pfizer is positiever gestemd over de resultaten in 2015. Het bedrijf schroefde de onderkant van de bandbreedte voor de omzet naar boven op en stelde de prognose voor de aangepaste winst per aandeel eveneens opwaarts bij.

Bij Merck kromp de omzet met 11 procent tot 9,8 miljard dollar. De nettowinst zakte met 66 procent naar 687 miljoen dollar in vergelijking met een jaar eerder. Dat had te maken met een aantal buitengewone posten. Merck verhoogde zijn verwachting voor de aangepaste winst per aandeel in het gehele jaar.