Nieuws/Financieel
669065
Financieel

Aandeel keldert

Grote zorgen over Imtech

Technisch dienstverlener Imtech denkt dat een terugkeer naar winstgevendheid langer zal duren dan voorzien. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend in een tussentijds handelsbericht met voorlopige cijfers. Het behalen van een positief operationeel resultaat in 2015 zal ,,erg uitdagend'' zijn, aldus de onderneming.

Dat nieuws zorgde voor een koersval voor het veelgeplaagde aandeel. Kort na opening werd Imtech ruim 10% lager verhandeld.

Imtech heeft naar eigen zeggen te maken met hoger dan verwachte verliezen op oude projecten in Duitsland, lagere marges en grotere projectverliezen dan voorzien in Nederland en problemen bij de zogenoemde wateractiviteiten in het Verenigd Koninkrijk. Topman Gerard van de Aast sprak van een aantal onverwachte tegenvallers.

Om op de tegenvaller te anticiperen, is Imtech ,,constructieve gesprekken'' aangegaan met zijn financiers. Daarmee moeten structurele oplossingen voor de lange termijn worden gevonden. Ook wordt er gesproken over een aanpassing van de bestaande financieringsafspraken, om meer ruimte te krijgen.

Liquiditeitsfaciliteit

Een liquiditeitsfaciliteit van 75 miljoen euro, bovenop de al bestaande lening van 700 miljoen euro, is inmiddels al voor een groot deel overeengekomen. Wel moeten kredietcommissies van enkele financiers er nog over oordelen, aldus Imtech.

Om de ommekeer bij het geplaagde bedrijf te versnellen, heeft Imtech het bureau Alvarez & Marsal aangetrokken. In de tweede helft van het jaar zal Stefaan Vansteenkiste, landendirecteur Benelux van Alvarez & Marsal, in het bestuur van Imtech plaatsnemen als herstructureringsdirecteur.

Imtech

Imtech verwacht dat het operationeel resultaat (ebitda) in de eerste zes maanden van het jaar is uitgekomen op 45 tot 50 miljoen euro negatief. Dat was een jaar eerder nog 25 miljoen euro in het rood. De prestaties van de onderneming in onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden minder, terwijl zaken in de Benelux, Spanje en bij het onderdeel Marine verbeterden.

Imtech was minder negatief over de prestaties in de eerste helft van het jaar. Het sprak van een tot tevredenheid stellende omzet, orderinstroom en operationeel werkkapitaal. Imtech zag de opbrengsten uitkomen op 1,8 miljard euro. De daling van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder komt vooral door de geplande verkleining van de Duitse divisie.

Imtech komt op 25 augustus met definitieve halfjaarcijfers naar buiten.

Al het beursnieuws en actuele koersen ook op uw smartphone ? Klik dan hier